Oriunde, în 15 minute

Fotografie de Conor Luddy de pe Unsplash

Acum câteva luni remarcam câteva inițiative în vederea obținerii unui oraș verde și rezilient, iar printre ele am menționat cartierul de 20 de minute din Melbourne. Indiferent că vorbim despre Stockolm, orașul de 1 minut, Seoul, orașul de 10 minute, Paris orașul de 15 minute sau Melboune, orașul de 20 de minute, toate exemplele au la bază conceptul lui Carlos Moreno, om de știință și profesor universitar franco-columbian. 

Moreno și-a dezvăluit pentru prima dată viziunea asupra modelului orașului de 15 minute în 2016, obiectivul său primar fiind acela de a îmbunătăți calității vieții oamenilor din orașele aglomerate. Acesta are în minte un model urban pe care orașele îl pot utiliza pentru a se asigura că toți locuitorii au acces la nevoile lor zilnice (muncă, locuință, hrană, sănătate, educație, cultură și timp liber) la o distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Reducerea dependenței de vehicule, în acest mod, ar putea contribui la reducerea consumului de combustibili fosili, a emisiilor de carbon și a poluării aerului și, la rândul său, la îmbunătățirea sănătății oamenilor și a planetei. 

Modelul a fost adoptat de mai multe orașe din întreaga lume, mai ales în Paris, unde primarul Anne Hidalgo, care a colaborat cu Carlos Moreno, l-a inclus în campania sa de realegere din 2020. Contrar aparențelor, modelul nu implică o întoarcere la viața satului. Dimpotrivă, orașul de 15 minute este o teorie urbană care încurajează viața urbană cu toate avantajele sale: vitalitate, creativitate, diversitate, inovație, cetățenie activă și tehnologie folosită pentru binele comun. Modelul orașului în 15 minute reintroduce calitățile orașelor mai vechi, adaptate la stilul de viață contemporan.

Orașul de 15 minute pune accentul pe infrastructura socială pentru a maximiza funcțiile urbane, cum ar fi școlile, parcurile și activitățile complementare pentru locuitori, dar intensifică și accesul la spațiul verde, aspect care are efecte pozitive asupra sănătății mentale și fizice a locuitorilor unui oraș, reducând stresul și emoțiile negative, crescând nivelul de fericire, îmbunătățind somnul și promovând interacțiunile sociale pozitive. 

Tu ce părere ai despre conceptul „Orașul de 15 minute”? Recunoști acolo unde trăiești elemente ale acestuia?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

‘Zgârie-nori din lemn’: Lemnul se impune în arhitectura sustenabilă

Next
Next

Să facem o plimbare: Orașele din Europa care interzic mașinile