Suntem pregătiți pentru iarna ce vine?
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și militarizarea aprovizionării cu energie fosilă a accentuat în mod dramatic instabilitatea existentă pe piața energetică. Această situație a crescut și mai mult prețurile la energie și a condus astfel la o inflație ridicată, la sărăcie energetică, la prețuri ridicate la alimente și la o criză a costului vieții, precum și la persistența unui risc semnificativ de închidere a întreprinderilor din diferite sectoare și a șomajului.
Fiind îngrijorați de prețurile ridicate la energie în întreaga UE, factorii de decizie europeni au solicitat statelor membre să contracareze impactul acestor prețuri și al inflației asociate asupra veniturilor, sănătății și bunăstării populației, precum și asupra companiilor și a economiei în general. Iar Comisia Europeană a formulat propuneri suplimentare pentru a combate prețurile ridicate la energie și pentru a asigura securitatea aprovizionării.
Din păcate, pe lângă război și criza energetică, ne confruntăm cu provocări pe mai multe fronturi: o campanie de dezinformare și de propagandă care folosește împotriva noastră instrumentele pe care le-am creat, instabilitate politică în diferite regiuni cheie ale lumii și inflație în creștere. Unele dintre amenințările cu care ne confruntăm sunt existențiale, remarcă Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.
Se spune că vremurile excepționale necesită măsuri de urgență excepționale, iată de ce UE ar trebui să acționeze împreună și în conformitate cu obiectivele climatice proprii pe termen lung. Pe de altă parte, măsurile propuse ar trebui să recunoască diversitatea circumstanțelor naționale și, prin urmare, să acorde flexibilitatea necesară pentru punerea lor în aplicare.
În timpul dezbaterii, deputații europeni au cerut Comisiei să fie mai proactivă în abordarea șocului actual al prețurilor. Unii au cerut ca UE să lucreze la un pachet de solidaritate pentru iarnă cu transferuri fiscale pentru a compensa prețurile la energie, în timp ce alții au propus un „scut” pentru a proteja cetățenii și întreprinderile. Alți deputați europeni au îndemnat UE să amortizeze riscul ratelor variabile ale dobânzilor la creditele ipotecare și au avertizat împotriva măsurilor fiscale naționale care distorsionează concurența pe piața unică.
În plus, companiile care au beneficiat de profituri excepționale trebuie să contribuie la atenuarea consecințelor negative ale crizei, sunt de părere deputații europeni. De asemenea, ei cer Comisiei să evalueze care ar trebui să fie marja de profit adecvată și să ia măsuri suplimentare în vederea introducerii unei taxe pe profiturile excepționale ale acestor companii. Iar aceste măsuri ar trebui să meargă mână în mână cu inovarea și investițiile masive în energiile din surse regenerabile.
Evident, modul în care ne-am aprovizionat până acum nu mai este adecvat pentru a asigura necesarul de energie sigură și la prețuri accesibile, dar acest lucru nu înseamnă că cetățenii și industriile din UE nu ar trebui să beneficieze de energie sigură, accesibilă și curată. Iată adevăratul motiv pentru care Parlamentul pledează în favoarea adoptării mai multor măsuri de urgență în vederea reducerii presiunii exercitate de creșterea rapidă a prețurilor la energie asupra gospodăriilor și companiilor europene.