Și apa îmbuteliată e de vină

Fotografie de tanvi sharma de pe Unsplash

Am invadat pământul și marea cu plasticul nostru, dar ar cam fi timpul să facem un pas înapoi decisiv. Și am putea începe imediat cu o acțiune foarte simplă: să nu mai cumpărăm apă îmbuteliată. În acest fel, nu numai că vom conserva resursele de mediu, dar și portofelele noastre ne vor mulțumi. 

O analiză de acum câțiva ani estima că un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut în întreaga lume, iar numărul acestora va crește cu încă 20% până în 2021, generând o criză de mediu la fel de gravă ca și schimbările climatice. Vestea și mai proastă este că din toate aceste miliarde de tone de plastic care se acumulează, un procent uriaș, de 91%, din plastic nu este reciclat.

Producția în masă a plasticului s-a accelerat atât de rapid, încât chiar și oamenii de știință care și-au propus să realizeze prima numărătoare din lume a cantității de plastic produs, aruncat, ars sau depozitat la groapa de gunoi au fost îngroziți de amploarea cifrelor. Predicția conform căreia, până la jumătatea secolului, oceanele vor conține mai multe deșeuri de plastic decât pește, echivalat tonă cu tonă, a devenit una dintre cele mai citate statistici și un semnal de alarmă pentru a face ceva în acest sens.

Preferința pentru apa din sticle de plastic cauzează daune între 1400 și 3500 de ori mai mari asupra mediului decât alegerea apei de la robinet sau a apei de la fântână, potrivit cercetărilor efectuate de un grup de oameni de știință care au evaluat întregul ciclu de viață al apei îmbuteliate și al apei de la robinet și au estimat posibilele daune aduse resurselor și ecosistemelor, precum și impactul indirect al celor două opțiuni asupra sănătății umane. Cercetătorii s-au concentrat asupra orașului Barcelona, unde aproape 60% dintre locuitori (aproximativ 1,35 milioane de persoane) consumă apă îmbuteliată. Apa ambalată este adesea percepută ca fiind mai bună, atât în ceea ce privește siguranța, cât și gustul. Dar acest lucru s-ar putea datora campaniilor de publicitate ale producătorilor de apă îmbuteliată și unei lipse generale de încredere în apa de la robinet.

Întrucât producția de plastic este pe cale să se dubleze în următorii 20 de ani și să se cvadrupleze până în 2050, este momentul să acționăm imediat. Desigur, nu putem schimba lumea singuri, dar putem să punem umărul făcând puținul care ține de noi. Deoarece, dacă ne gândim bine, există într-adevăr multe motive pentru a nu mai cumpăra apă în sticle de plastic. Iată câteva dintre ele:

-daune aduse mediului: plasticul nu este un material biodegradabil și, deoarece nu este întotdeauna reciclat în mod corespunzător, poluează solul și oceanele;

-plasticul care ajunge în mare este foarte periculos pentru speciile acvatice și ulterior și pentru noi;

-sticlele de plastic trebuie transportate, ceea ce contribuie la creșterea emisiilor de CO2; 

-sticlele de plastic depozitate necorespunzător (de exemplu, expuse la soare pentru o perioadă lungă de timp) pot elibera substanțe chimice dăunătoare;

-spre deosebire de apa de la robinet, apa din sticlele de plastic are o dată de expirare;

-apa vândută în sticle de plastic poate conține microplastic. 

Sticla de plastic destinată băuturilor a schimbat obiceiurile de consum ale lumii. Acum este timpul să corectăm aceste obiceiuri, cât mai avem timp. Putem începe prin eliminarea pe cât posibil a produselor de unică folosință, începând cu sticlele de apă din plastic.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Suntem pregătiți pentru iarna ce vine?

Next
Next

Mașinile care ne ocupă orașele