Creativitatea reprezintă viitorul dezvoltării urbane incluzive
Luna trecută, The Institute - un ONG românesc care se ocupă de interesele comunității creative din țară - a încheiat un parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru New European Bauhaus: un nou proiect emblematic care are ca obiectiv să reunească arhitecți, manageri culturali, artiști și așa mai departe, pentru a forma împreună o comunitate creativă locală care să creeze și să elaboreze noi forme de conviețuire.
Inițiativa m-a făcut să mă gândesc la un lucru pe care l-am subliniat întotdeauna, încă de pe vremea când eram City Manager în Alba Iulia: comunitatea poate fi un element cheie în dezvoltarea (și, în cele din urmă, în prosperarea) orașelor inteligente. Infrastructura inteligentă, bazată pe date și planificare, a fost întotdeauna doar o parte a modului în care construiești și întreții un Smart City. Implicarea cetățenilor, în toate etapele și în diferite calități, consolidează o comunitate și o face mai puternică, oferindu-ne totodată o sursă de idei noi.
The New European Bauhaus își propune, de asemenea, să creeze în cadrul hub-ului său o serie de evenimente și ateliere de lucru care să se concentreze pe regenerarea urbană și pe modul în care se pot revitaliza diferite spații prin intermediul industriilor creative. Prin urmare, acum, lumea face cunoștință cu datele, datele fac cunoștință cu comunitatea și comunitatea face cunoștință cu soluțiile creative. Mulți dintre reprezentanții acestor industrii creative consideră că soluțiile inteligente fac parte din activitatea lor profesională; deci este evident că aportul pe care-l aduc la masa planificării urbane poate fi extrem de valoros.
Un ingredient care nu trebuie omis din acest tip de proiect de colaborare este necesitatea unei incluziuni reale, mai degrabă decât a unui favoritism în anumite sectoare. Comunitatea locală este alcătuită dintr-o multitudine de profesioniști diferiți, ceea ce înseamnă că fiecare categorie trebuie să aibă un cuvânt de spus în discuție. Prin invitarea unor lideri și voci cheie din fiecare segment creativ, se obține o imagine completă a comunității. Un pas important îl va constitui, de asemenea, identificarea și stabilirea unor relații de colaborare cu fiecare dintre acești factori cheie.
Un alt aspect care trebuie luat în considerare este modul în care acest nou proiect emblematic poate fi utilizat și dezvoltat pentru a susține, de asemenea, reziliența orașelor și capacitatea comunităților de a se adapta, de a se recupera și de a se pregăti pentru orice șoc viitor, așa cum a fost în cazul pandemiei. În ceea ce privește dezvoltarea durabilă, bunăstarea și creșterea favorabilă incluziunii, ce poate aduce comunitatea creativă la masa discuțiilor? Cum pot contribui arhitecții la crearea unui mediu mai sustenabil? Ce înseamnă bunăstarea în ochii comunității, în comparație cu punctul de vedere al administrației orașului? O întâlnire a tuturor în centrul acestei viziuni va asigura faptul că proiectul combină cu succes strategiile de oraș inteligent și soluțiile creative pentru dezvoltare, dar și, poate cel mai important, o comunitate mult mai puternică, reunită din dorința de a-și îmbunătăți propriul oraș.
Pandemia a adus o mulțime de schimbări semnificative în viața comunităților din întreaga lume. Inițiativele precum New European Bauhaus nu numai că au creat un precedent puternic în ceea ce privește modul de implicare a comunității în dezvoltarea urbană inteligentă, dar și modul în care noile modele urbane sunt testate și pot deveni repere viitoare. Consider că trăim într-o perioadă de învățare continuă și într-o lume de posibilități nelimitate, bazate pe date; ține de noi, ca societate, și de cei care lucrăm în cadrul autorităților locale de guvernare și planificare urbană să decidem cum le vom folosi pentru a fi în serviciul indivizilor și comunităților deopotrivă. Dacă vom proceda corect, vom putea folosi această oportunitate și altele similare pentru a aduce o schimbare în bine a viitorului vieții urbane sustenabile.