Rolul rezilienței în consolidarea educației

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a prezentat un raport privind educația pentru anul 2021, care se concentrează asupra calității acesteia, împreună cu o imagine mai amplă a modului în care statele membre vor utiliza Mecanismul de Redresare și Reziliență, necesar pentru adaptarea și consolidarea sistemelor de educație în 2022 și ulterior. 

Este minunat să vedem această inițiativă implementată în domeniul educației. Am discutat pe larg despre importanța critică a rezilienței orașelor înaintea tuturor provocărilor, un exemplu major fiind pandemia în curs, și cred că este esențial să transpunem acest principiu în modul în care formăm și adaptăm atât generațiile actuale, cât și pe cele viitoare.

România, ca țară, și-a văzut sistemul de învățământ afectat puternic de pandemie, ceea ce a reprezentat o provocare majoră atât pentru profesori, cât și pentru elevi, care, peste noapte, au trebuit să se adapteze la un sistem 100% online, iar mai târziu la unul hibrid, care nu a reușit să asigure stabilitatea atât de necesară. Studiile au evidențiat felul în care elevii au fost puternic afectați de această situație, precum și cadrele didactice, care au fost nevoite să adopte un nou mod de predare, de multe ori fără a avea la dispoziție instrumentele adecvate și un sistem consolidat pentru a face acest lucru.

În ultimii ani, o parte din preocupările Comisiei s-au concentrat pe calitatea educației. Împreună cu Mecanismul de Redresare și Reziliență, aceste două misiuni combinate pot crea o fundație stabilă, pe termen lung, pentru a sprijini modul în care societățile răspund la provocări. Nu poate fi vorba doar despre modul în care orașele răspund și reconstruiesc în anumite circumstanțe, ci și despre modul în care comunitatea devine parte a acestei strategii de adaptare, făcând acest lucru într-un mod sănătos. Concentrându-ne doar pe reformarea economiilor și a anumitor sectoare care țin de sustenabilitate, riscăm să ignorăm cel mai important segment al oricărei societăți: oamenii săi. 

În plus, trebuie să înțelegem că, atunci când modelăm orașele viitorului, construim, de asemenea, comunități mai bune pentru generațiile actuale și viitoare - iar acestea din urmă sunt esențiale pentru crearea unei fundații puternice și stabile.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Trebuie să discutăm despre economia circulară

Next
Next

Creativitatea reprezintă viitorul dezvoltării urbane incluzive