Și cu viteză, și sustenabil

Fotografie de Stefano Lombardo de pe Unsplash

Traficul aerian este o activitate umană poluantă, emisiile generate de acesta contribuind în mod semnificativ la schimbările climatice. Avioanele ard combustibil fosil care eliberează emisii de CO2, dar și oxizi de azot (NOx) și alte substanțe dăunătoare. Pentru călătoriile pe distanțe lungi, există cu siguranță alternative mai sustenabile care ar trebui luate în considerare ori de câte ori este posibil. Una dintre ele este calea ferată. 

Iată de ce, pentru a face transportul mai ecologic, Europa a decis să se implice, investind mai mult în sectorul feroviar și încurajând mai mulți oameni să opteze pentru acest mijloc de transport, în locul avioanelor. Calea ferată de mare viteză are un rol esențial în decarbonizarea și transformarea digitală a întregului sistem european de transport, așadar, e de la sine înțeles de ce Europa accelerează circulația trenurilor de mare viteză, stabilindu-și obiectivul ambițios de a dubla numărul de trenuri rapide până în 2030 și de a-l tripla până în 2050. Iar pentru ca ideea să nu rămână la stadiul de proiect, UE investește 5,4 miliarde de euro pentru a dubla utilizarea trenurilor de mare viteză până în 2030.

La sfârșitul lunii iunie 2022, a fost semnat memorandumul cu privire la studiul "Servicii inteligente și accesibile de mare viteză în Uniunea Europeană". Scopul cercetărilor care vor fi efectuate este de a demonstra numeroasele beneficii ale unei rețele feroviare europene de mare viteză care să conecteze marile orașe ale continentului, atât la nivel turistic, cât și ecologic. În plus, studiul urmărește o transformare radicală a sistemului feroviar și realizarea obiectivelor Pactului Verde European, care include crearea unei rețele transeuropene de transport (TEN-T) complet operaționale, sustenabile și inteligente. 

Referindu-se la memorandum, Walter Goetz, șeful de cabinet al comisarului european pentru transporturi Adina Vălean, a declarat: "Strategia noastră de Mobilitate Sustenabilă și Inteligentă are ca obiectiv dublarea traficului feroviar de mare viteză până în 2030 și triplarea acestuia până în 2050. Văd un rol central pentru calea ferată în viitorul nostru sistem de transport sustenabil, însă calea ferată trebuie, de asemenea, să își îndeplinească rolul de a deveni o alegere mai atractivă, devenind mai eficientă, mai rentabilă și mai inovatoare. Dezvoltarea căii ferate de mare viteză ne poate ajuta cu siguranță să convingem mai mulți oameni să o ia în considerare ca mijloc de transport și ca loc de muncă. Prin urmare, salut semnarea memorandumului de înțelegere între Europe's Rail, CER, ALLRAIL și UNIFE pentru lansarea unui studiu privind "Serviciile de mare viteză inteligente și accesibile în UE". Contez pe faptul că această cooperare va contribui la transformarea transportului feroviar și va aduce servicii moderne și mai bine adaptate la nevoile cetățenilor UE."

La cum arată infrastructura noastră feroviară știrile de mai sus par fantezii, dar încet și sigur ne mișcăm în direcția bună. Ca dovadă, Comisia Europeană, prin vocea Comisarului European pentru Transport, Adina Vălean, cere ca linia de mare viteză București-Budapesta să fie gata până în 2040, pe care până în acel an va trebui ca trenurile să circule cu până la 160 km/oră. Eu sunt optimist în această prință. Tu?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Pe aripile vântului

Next
Next

Eșecuri verzi