Pe aripile vântului
În ultimii ani, producția de energie electrică din energie eoliană a cunoscut o creștere constantă, iar costul producerii acesteia a devenit din ce în ce mai competitiv cu costul energiei electrice obținute prin arderea combustibililor fosili. Încă înainte de războiul din vecini și criza energetică ce ne amenință, organizațiile de mediu lansau apeluri care cereau urgentarea dezvoltării sectorului energiei eoliene pentru a evita colapsul climatic. În contextul actual, această dezvoltare este și mai de dorit.
Iar azi vreau să-ți prezint câteva curiozități legate de energia eoliană, puse în practică și funcționale:
1.Turbina eoliană zburătoare
Cu cât suntem mai sus de sol, cu atât vântul este mai puternic și mai constant. Pentru a genera mai multă energie, producătorii de turbine eoliene au tendința de a construi aparate din ce în ce mai înalte. Acesta este motivul pentru care start-up-urile dezvoltă acum prototipuri de turbine eoliene zburătoare. Atașate și conectate la pământ printr-un cablu, aceste mașinării evoluează pe cer la înălțimi mari, unele plutind deasupra norilor, iar potențialul lor energetic este enorm. Nu sunt concepute pentru a înlocui turbinele convenționale montate pe catarg, în schimb, scopul lor este de a aduce energia eoliană în zonele unde turbinele eoliene clasice nu sunt fezabile din punct de vedere practic sau economic. Și știi de ce s-ar putea să fie cea mai bună soluție pentru aceste zone? Pentru că:
-sunt portabile,
-sunt controlate prin calculator, deci nu necesită piloți sau operatori,
-nu au nevoie de infrastructuri costisitoare, cum ar fi rețelele sau centralele electrice.
2.Turbina care-ți încape în bagaj
Start-up-ul danez KiteX a dezvoltat o turbină eoliană portabilă: Wind Catcher. Cântărind doar 10 kg, poate fi ușor de transportat și instalat de o singură persoană în mai puțin de 15 minute. Poate fi utilizată în campinguri sau pentru a alimenta o casă izolată. Zici că e prea grea? Un alt start-up, de data aceasta canadian, a inventat o turbină eoliană portabilă, care se pliază până la dimensiunea unei sticle de apă. Aceasta a fost proiectată pentru a furniza energie regenerabilă în deplasări și cântărește mai puțin de 1,4 kilograme. Turbina poate încărca dispozitivele direct sau poate stoca energia electrică în bateria sa internă, care poate susține aproximativ patru încărcări complete ale telefonului.
3.Batalionul eolian
O compania norvegiană dezvoltă un generator de energie eoliană plutitor care ar putea produce energie regenerabilă pentru 80.000 de locuințe. Structura lui conține mai mult de o sută de rotoare amplasate pe verticală într-un cadru înalt de 300 de metri (aproximativ la fel de înalt ca Turnul Eiffel). Spre deosebire de turbinele clasice care sunt plasate pe fundații fixe în ape de mică adâncime, turbinele plutitoare pot pune în valoare energia provenită de la vânturile mai puternice care se manifestă în largul mării.
Sper că ai aflat lucruri noi azi și m-aș bucura să știu care dintre exemplele de mai sus te-a inspirat cel mai mult?