Eșecuri verzi

Fotografie de Joshua Tsu de pe Unsplash

În poveștile de succces ale companiilor celebre, rareori sunt aduse în prim plan eșecurile. Sau se aduc doar pentru a da o și mai mare greutate finalului fericit. Dar în viața reală rareori cineva nimerește din prima încercare rețeta câștigătoare. Dacă vrei un număr exact, 9 afaceri din 10 falimentează. Inovația, la fel ca viața, e un laborator unde ideile sunt testate, unele ajungând să fie puse în practică, în timp ce altele rămân doar idei. 

Cum nu mai trăim pe vremea raportărilor fenomen la hectar și nici nu trebuie să împlinim planul cincinal, ca să vorbim doar în termeni elogioși despre temele noastre preferate, vreau să-ți prezint câteva eșecuri din tagma tehnologiilor verzi. Cred în continuare că energia verde este calea de urmat pentru un prezent mai curat și un viitor mai bun, dar folosind instrumentele cele mai eficiente, nu pocnitori eco.

 

1. Arborele de energie

Dezvoltatorul arborelui eolian a găsit o alternativă la turbinele eoliene tradiționale pentru a exploata puterea vântului și a aduce energia eoliană în oraș. Cu turbinele lui mici care imită mișcarea frunzelor, arborele ar trebui să  producă energie curată pentru a alimenta 15 unități de iluminat public sau pentru a asigura autonomia unui vehicul electric timp de aproximativ 16.000 km sau pentru a furniza necesarul unei case pentru un an întreg. Sună bine, nu? În realitate, deși costă, aproximativ 50.000 de euro, arborele eolian produce energie în stare să alimenteze doar un aspirator.

 

2. Șoselele solare

Drumurile solare sunt drumuri construite cu ajutorul tehnologiei solare fotovoltaice. Practic, suprafața drumului este echipată cu panouri solare sau celule solare fotovoltaice. Această schimbare are ca scop generarea de energie. Panourile solare sunt renumite pentru faptul că generează o mare cantitate de energie regenerabilă. Din acest motiv, construirea de drumuri solare ar contribui în mare măsură la salvarea planetei și la reducerea schimbărilor climatice. 

Și în acest caz, intenția este una bună, dar în același timp, costisitoare, se degradează cu ușurință și, mai presus de toate, produce energie sub așteptări. Deși producătorul asigură că drumurile solare rezistă timp de 15 ani, mai multe secțiuni ale acestor drumuri au trebuit să fie înlocuite la câteva luni sau ani din cauza uzurii grave.

 

3. Vânare de vânt

Turbinele eoliene funcționează după un principiu simplu. Energia vântului rotește paletele în jurul unui rotor. Rotorul este conectat la arborele principal, care învârte un generator pentru a crea electricitate. Deși energia eoliană este o sursă abundentă de energie regenerabilă, ea nu este foarte răspândită în zonele urbane. Acest lucru se datorează existenței unor obstacole, cum ar fi clădirile. Așa că din dorința de a optimiza turbinele eoliene clasice, au fost inventate turbinele fără palete, niște catarge verticale care, în loc să se rotească sau să se învârtă, oscilează pentru a colecta energia cinetică a vântului.

Deși ideea nu este atât de rea pe hârtie, performanțele turbinei sunt foarte limitate, aceasta având o putere asemănătoare cu cea a unui televizor. Iar pentru a avea aceeași putere ca o turbină eoliană modernă, ar fi nevoie probabil de o pădure de astfel de catarge.

Inovarea în domeniul energiei regenerabile este un lucru bun, iar cercetarea și dezvoltarea ar trebui să continue. Dar, în cazul exemplelor de mai sus, poate ar fi cazul să nu lăsăm ca imperfecțiunile de azi să fie dușmanul binelui de mâine.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Și cu viteză, și sustenabil

Next
Next

Locuri de joacă sustenabile