Locuri de joacă sustenabile
Uneori ne luăm prea în serios și folosim cuvinte complexe precum sustenabilitate sau reziliență, în loc să ne luăm copiii de mână și să învățăm împreună cu ei ce înseamnă cu adevărat, la nivel practic, acești termeni. Pentru că degeaba discutăm despre cum ar trebui să fie lucrurile dacă implicarea personală lasă de dorit. Și degeaba ne implicăm, dacă nu educăm și generația următoare să se implice. Iar modul cel mai potrivit pentru a-i învăța pe cei mici lucruri noi este prin joacă.
Iată de ce vreau să-ți prezint câteva inițiative construite pe principiul reciclării și reutilizării, dar care sunt destinate siguranței și bucuriei celor mici:
1
În apropiere de Treviso există un parc de distracții amenajat în pădure, care consumă zero energie electrică. Este vorba despre un loc de joacă realizat manual, care folosește doar energia cinetică pentru a distra copiii și adulții în mod responsabil și în contact cu natura. Proprietarul a început prin a construi un leagăn de fier și nu s-a mai oprit de atunci, petrecând următoarele decenii modelând o alternativă sustenabilă la cele mai faimoase parcuri de distracții din lume, dar folosind exclusiv materiale reciclate.
2
Recent, Danemarca a inaugurat primul său loc de joacă construit din deșeuri de plastic. Echipamente medicale, precum sticlele de apă sterilă și tuburile de la substanțele folosite pentru anestezie, au fost reciclate pentru proiectul "The Circular Playground". Acesta se bazează pe ideea de a oferi materialelor un curs circular de viață în cadrul căruia pot fi transformate în ceva nou, în loc să fie aruncate.
Mai exact, oamenii au reușit să colecteze 300 de kilograme de deșeuri de plastic, care au fost transformate în echipamente destinate unui loc de joacă nou și sustenabil. Proiectul demonstrează că există perspective mari în ceea ce privește sortarea și reciclarea produselor din plastic.
3
Dar dacă vrei ceva cu adevărat deosebit, după parcul care dă o nouă viață plasticului și după cel care nu consumă deloc energie electrică, cum ar fi să pui la treabă un parc de distracții și să produci energie? Ideea a fost deja pusă în practică de ceva timp și funcționează astfel: mecanismele recoltează energia cinetică rezultată din mișcarea echipamentelor, fără a îngreuna sau sacrifica experiența de joacă a copiilor. Ulterior energia cinetică rezultată din joaca copiilor este transformată în energie electrică, ce poate activa diverse aplicații instalate pe terenul de joacă, cum ar fi lumina, sunetele etc.
Sper că te-au inspirat exemplele de mai sus și mai sper să văd în curând exemple asemănătoare și la noi în țară, ca să reușim să ne învățăm copii practic și plăcut lecțiile viitorului încă de azi.