Energiile regenerabile în centrul atenției: Proiectul de 149 de milioane de euro al României privind hidrogenul verde

În august au fost aprobate câteva proiecte majore de către Comisia Europeană, inclusiv un program românesc în valoare de 149 de milioane de euro care sprijină producția de hidrogen din surse regenerabile. Este oare important hidrogenul regenerabil? Dar ce face de fapt hidrogenul? Hai să aflăm împreună!

Ce este hidrogenul?

Hidrogenul este numărul unu - cel puțin, acesta este locul său în sistemul periodic al elementelor. De asemenea, ocupă un loc de frunte în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece hidrogenul verde nu emite gaze poluante sau cu efect de seră. În plus, este ușor de depozitat și eficient din punct de vedere energetic. 

Asociația Mondială Nucleară explică faptul că hidrogenul este o componentă cheie a viitoarelor sisteme energetice - mai ales dacă poate fi produs fără emisii de dioxid de carbon. "Cererea de energie pentru producția de hidrogen ar putea să o depășească pe cea pentru producția de electricitate din prezent", adaugă asociația. Cu o cerere anuală de hidrogen estimată la 200 de milioane de tone până în 2030 și la 530 de milioane de tone până în 2050, hidrogenul nu va dispărea din peisaj. De remarcat, totuși, accentul pus pe hidrogenul verde și regenerabil. Deși această sursă de energie pare a fi răspunsul la toate problemele noastre legate de schimbările climatice, există un yin pentru fiecare yang. Un raport realizat de EarthJustice subliniază faptul că mai puțin de 1% din hidrogenul actual este de fapt produs cu ajutorul "energiei regenerabile". Organizația, care "revendică hidrogenul pentru un viitor regenerabil", își propune să clarifice diferența dintre hidrogenul verde și hidrogenul produs din surse poluante, cum ar fi combustibilii fosili sau gazele.

Așadar, ce este hidrogenul verde?

Potrivit cercetării efectuate de EarthJustice, hidrogenul verde este obținut prin utilizarea de energie electrică 100% regenerabilă pentru a separa hidrogenul din moleculele de apă. Organizația afirmă că acesta este singurul mod de a produce hidrogen fără a polua clima sau aerul. Hidrogenul gri, pe de altă parte, este obținut din gazele fosile prin reformarea cu abur a metanului. Următorul pe listă este hidrogenul albastru. Acest tip de hidrogen gri este asociat cu captarea carbonului pentru a reduce emisiile de CO2.

Cel mai recent proiect al Comisiei Europene privind hidrogenul

Într-o declarație făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Verstager, se afirmă că "schema de 149 de milioane de euro permite României să își intensifice capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibilele denaturări ale concurenței".

Dar este vorba despre un hidrogen verde? Într-un comunicat de presă al Comisiei, se afirmă că proiectul are ca scop "reducerea dependenței de combustibilii fosili proveniți din Rusia și accelerarea tranziției ecologice". De asemenea, Comisia afirmă că proiectul este în concordanță cu obiectivele Strategiei UE privind hidrogenul și ale Pactului Verde European. O privire mai atentă la Strategia privind hidrogenul arată că se pune accentul pe obținerea hidrogenului prin electroliza energiei electrice regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen. 

"Măsura adoptată astăzi nu numai că va contribui la realizarea strategiei UE privind hidrogenul și a ambițiilor legate de Pactul Verde European, ci, de asemenea, va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul în industriile și sectoarele de transport greu de decarbonizat și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU", conchide Verstage. Deși toate inițiativele așa-zis verzi nu sunt chiar 100% verzi, așa cum subliniază EarthJustice, este cu siguranță un pas înainte în direcția bună. Probabil că fiecare anunț ecologist pe care îl citim ar trebui să nu îl luăm chiar ad litteram - cel puțin până când nu ne documentăm și noi puțin!

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Bătălia împotriva carbonului

Next
Next

Partea întunecată a sustenabilității