Bătălia împotriva carbonului

Fotografie de DaYsO de pe Unsplash

Am discutat despre sustenabilitate la modul generalatât atât aici, pe blog, cât și pe contul meu de LinkedIn, am dezvoltat și tema sustenabilității corporative, iar azi vreau să ating un alt sector al acesteia, și anume transportul sustenabil. 

Știm cu toții că prin Pactul Ecologic European UE s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Dar, ca pas intermediar către neutralitatea climatică, UE s-a angajat să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030, iar ca Pactul să nu rămână doar un set de inițiative politice ale Comisiei Europene, care să eșueze în discuții de birou, UE a alcătuit un pachet legislativ. 

Pregătiți pentru 55” este planul UE pentru a-și îndeplini obiectivele în materie de climă și include o serie de propuneri de revizuire a legislației UE, inclusiv în domeniul transporturilor, care trebuie să fie supus unei transformări care va necesita o reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurându-se totodată soluții accesibile pentru cetățeni.

În ceea ce privește transportul rutier, eroul negativ al clasamentului, care generează 71% din emisiile UE în materie de transporturi, Comisia a propus creșterea obiectivului de reducere a emisiilor la 55% pentru autoturisme și 50% pentru camionete, comparativ cu nivelurile din 2021 și stabilirea unui obiectiv de 100% pentru 2035, atât pentru autoturismele cât și pentru camionetele noi. 

Transportul feroviar este deja mijlocul de transport cel mai sustenabil, așa că normele revizuite au legătură, mai degrabă, cu drepturile călătorilor din transportul feroviar, facilitând pentru aceștia transportul bicicletelor în trenuri. 

Transportul aerian și cel maritim generează 14,4% și, respectiv, 13,5% din emisiile UE legate de transporturi. 

Regulamentul privind aviația va obliga: 

-furnizorii de combustibil pentru aeronave din aeroporturile UE să crească treptat ponderea combustibililor sustenabili, 

-liniile aeriene care decolează de pe aeroporturile UE să alimenteze aeronavele cu combustibili sustenabili și să realimenteze aeronavele numai cu cantitatea de combustibil necesară zborului, 

-aeroporturile din UE să garanteze infrastructura necesară pentru livrarea, stocarea și realimentarea cu combustibili de aviație sustenabili.

Obiectivul propunerilor în domeniul maritim este de a reduce intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de energia utilizată la bordul navelor cu până la 75% până în 2050, iar Regulamentul va obliga navele de peste 5 000 de tone brute care intră în porturile europene: 

-să reducă intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră ale energiei utilizate la bord începând cu 2030, 

-să folosească alimentarea cu energie electrică de la mal pentru nevoile lor în materie de energie electrică atunci când sunt amarate la chei, în cazul în care nu folosesc o altă tehnologie cu emisii zero.

Promovarea sustenabilității și decarbonizarea sectorului mobilității se numără printre obiectivele principale ale UE, iată de ce pentru atingerea obiectivelor propuse vor fi alocate pentru perioada 2021-2027 aproximativ 25 de miliarde de euro, care să sprijine instalarea la nivelul întregii Uniuni a unei infrastructuri de reîncărcare electrică, accesibilă publicului și de realimentare cu combustibili alternativi în sectorul transportului rutier, în sectorul aviației și în cel naval. 

Abordarea generală cu privire la noile norme a fost adoptată de Consiliu în iunie 2022, iar normele revizuite vor oferi un semnal clar cetățenilor și părților interesate cu privire la eliminarea barierelor care stau în calea vehiculelor și a navelor cu emisii zero sau scăzute, ele oferind totodată sectorului transporturilor mijloacele necesare pentru a-și reduce în mod semnificativ amprenta de carbon.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Comisia Europeană dă undă verde încălzirii urbane regenerabile

Next
Next

Energiile regenerabile în centrul atenției: Proiectul de 149 de milioane de euro al României privind hidrogenul verde