Comisia Europeană dă undă verde încălzirii urbane regenerabile

Luna august a fost o lună importantă pentru Comisia Europeană, cu mai multe proiecte ecologice aprobate pentru a contribui la obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050. Printre aceste proiecte se numără un program german de 2,98 miliarde de euro destinat promovării încălzirii urbane ecologice pe bază de energie regenerabilă și căldură reziduală.

Potrivit vicepreședintelui executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, acest sistem va contribui la ecologizarea sectorului de încălzire urbană din Germania. "[Va sprijini] construirea unor sisteme de încălzire urbană mai eficiente și decarbonizarea celor existente", a declarat Vestager într-un comunicat. "Prin această măsură, Germania va putea crește ponderea energiei regenerabile și a căldurii reziduale în cadrul sectorului de încălzire, reducând astfel considerabil emisiile generate de acesta."

Ce este încălzirea urbană regenerabilă? 

Potrivit acestui raport al Agenției Internaționale pentru Energie, sistemele de încălzire urbană funcționează de la sfârșitul anilor 1870, în special în zonele cu densitate mare de locuitori și cu o cerere mare și continuă de căldură. "Multe clădiri și situri industriale se bazează pe încălzirea centralizată, de la rețelele urbane mari [în interiorul orașelor] la rețelele mai mici, cum ar fi cele din campusurile universitare și medicale.

Raportul explică faptul că sistemele de încălzire urbană sunt esențiale pentru decarbonizarea sectorului de încălzire, deoarece "permit integrarea unor surse de energie flexibile și nepoluante în ansamblul energetic". Totuși, această integrare poate fi o provocare la nivelul fiecărei clădiri în parte în zonele urbane dense, continuă raportul. "Deși multe orașe implementează deja soluții de încălzire urbană cu emisii reduse de dioxid de carbon, aproximativ 90% din producția globală de căldură urbană, la nivel mondial, se bazează în continuare pe combustibili fosili." Într-adevăr, oameni buni, 90%! Având în vedere că Comisia Europeană lucrează în direcția realizării unui nivel net de emisii zero până în 2050, puteți înțelege importanța susținerii unui proiect de încălzire urbană ecologică. 

Cum influențează energia regenerabilă mediul înconjurător?

Așa cum am mai discutat în trecut, atunci când sunt anunțate cu surle și trâmbițe proiecte "verzi", este esențial să evaluați singuri impactul acestora. Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile menționează în acest raport toate efectele pozitive ale combinării energiei regenerabile cu sistemele de încălzire urbană. În primul rând, organizația explică modul în care încălzirea și răcirea centralizată, combinate cu surse de energie regenerabilă, pot contribui la satisfacerea nevoilor crescânde de energie urbană, la reducerea emisiilor și la îmbunătățirea calității aerului la nivel local. Oare vă mai amintiți de combustibilii fosili de care am vorbit înainte? Sistemele de încălzire centralizată care utilizează combustibili fosili și nu numai, cum ar fi cărbunele și gazul, pot fi modernizate pentru a utiliza mai multă energie regenerabilă. Acolo unde rețelele nu pot fi modernizate, pot fi create noi rețele care să utilizeze "biocombustibili solizi, tehnologii pe bază de energie solară și geotermală". Alte avantaje includ securitatea energetică, îmbunătățirea sănătății și reducerea impactului asupra climei. 

Conform unui raport din 2017 al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile, la acea dată, puține țări profitau de potențialul lor de energie provenită din surse regenerabile, pentru încălzire și răcire urbană. De asemenea, în raport se precizează că puține țări au creat politici de promovare a unor astfel de proiecte, Suedia și Elveția fiind primele țări care se îndreptau în direcția energiei regenerabile. Însă cinci ani mai târziu, restul Europei recuperează decalajul față de strategia privind energia regenerabilă!

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Inovația în slujba sănătății

Next
Next

Bătălia împotriva carbonului