Inovația în slujba sănătății

Fotografie de Matt Palmer de pe Unsplash

IoT (Internet of Things) a schimbat în cazul multora dintre noi felul în care trăim și muncim, călătorim sau ne distrăm. Dar e pe cale să schimbe în mod fundamental și alte aspecte ale vieții noastre, cum ar fi sănătatea. Iar acesta este un lucru bun, întrucât de progresele tehnologiei ar trebui să ne bucurăm toți, dar mai ales cei care chiar au nevoie de acele progrese ca să poată trăi o viață mai bună. 

Vreau să îți prezint azi un top 5 personal al descoperirilor recente din domeniul medical, care vor schimba sistemul de sănătate și medicina, dar mai ales calitatea vieții unor oameni. 

 

1.Orbii pot „să se orienteze” 

Dacă mă urmărești online, știi deja că anul 2050 apare des în materialele mele, fiind anul în care UE ar trebui să fi ajuns deja neutră din punct de vedere climatic. Dar știi ce se mai estimează pentru 2050? Că numărul persoanelor care nu văd se va tripla, ajungând la 115 milioane.

Un start-up românesc însă a creat primii ochelari pentru nevăzători, care îi ajută să se orienteze atunci când se deplasează. Vestea bună este că nu vorbim despre o inițiativă singulară, în lume existând fie în stadiul de proiect, fie de produs deja disponibil, diferite alte device-uri care ajută nevăzătorii nu doar să se orienteze, ci și să citească sau să navigheze pe internet cu ușurință. Iar pentru că nu toată lumea își poate permite astfel de aparate sofisticate și uneori scumpe, m-am bucurat să aflu că există o aplicație care ține loc de asistent personal pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere în timpul deplasărilor, creând un câmp vizual prin intermediul sunetelor. Aplicația indică obstacolele sau punctele de interes utile, în timp ce se deplasează independent, cum ar fi trecerile de pietoni, intersecțiile, scările și clădirile de interes. 

 

2.Sunete și vibrații pentru surzi

O persoană cu probleme de auz are mai puține oportunități educaționale și de angajare din cauza comunicării deficitare, este mai retrasă social din cauza accesului redus la servicii și a dificultăților de comunicare cu ceilalți, dar se poate confrunta și cu probleme emoționale cauzate de scăderea stimei de sine și a încrederii. Mai ții minte anul 2050? Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până atunci, 1 din 4 persoane se va confrunta cu probleme de auz, adică aproximativ 2.5 miliarde de oameni.

Și în cazul acestora tehnologia vine cu vești bune. De la aparate care utilizează un microfon și o cameră pentru a traduce sunetul și limbajul semnelor în text, la o pereche de mănuși inteligente conectate prin Bluetooth la o aplicație mobilă, care captează gesturile din limbajul semnelor, sau de la un ac de păr care folosește vibrațiile pentru a transmite sunete purtătorului la dispozitive asemănătoare unor bijuterii care utilizează vibrațiile pentru a permite persoanelor surde și cu deficiențe de auz să experimenteze muzica, toate aceste dispozitive fac mai plăcută și mai ușoară viața persoanelor în suferință. 

 

3.Dislexici fluenți 

În mediile școlare, unde prea des dislexia nu este identificată, copiii dislexici sunt rușinați și stânjeniți atunci când li se cere să citească cu voce tare în clasă. Acest lucru duce frecvent la hărțuire din partea colegilor. Și e păcat să stigmatizăm de multe ori, pe viață oameni ale căror talente și capacități sunt umbrite de o problemă de sănătate de care nu sunt responsabili.

Din fericire, un băiat francez de 16 ani, Ryan Dubois, a inventat o tastatură specială pentru calculator care ajută creierul elevilor dislexici să identifice mai repede grupurile de litere. Un brand francez a început să comercializeze invenția sa, iar mai multe academii din Franța au cumpărat deja mai multe exemplare.

 

4.Controlează obiectele cu mintea

Dar vrei să afli ceva cu adevărat științifico-fantastic? CTRL-kit detectează impulsurile electrice care călătoresc de la neuronii motori în josul mușchilor brațului și până la mână aproape imediat ce o persoană se gândește la o anumită mișcare. Tehnologia ar putea crea noi forme de recuperare și acces pentru pacienții care se refac după un accident vascular cerebral sau o amputație, precum și pentru cei care suferă de boala Parkinson, scleroză multiplă și alte afecțiuni neurodegenerative. În plus, controlerul neuronal ar putea avea aplicații în întreținerea sistemelor industriale și de aviație complexe, în robotica chirurgicală de la distanță sau chiar în noi modalități de interacțiune cu instrumentele muzicale. 

 

5.Nanomedicina cea de toate zilele

Nu știu dacă ai văzut filmul Călătorie fantastică, în care pentru a salva viața unui om, un submarin este micșorat la dimensiuni microscopice și injectat în sângele acestuia, împreună cu un mic echipaj. Dacă în 1966 când filmul a apărut, era catalogat SF, azi deși încă nu micșorăm indivizi și submarine, oamenii de știință folosesc nanotehnologia pentru a trimite computere în interiorul pacienților în vederea unui diagnostic precis.

Ce altceva? Hai să vedem!

Diabetul este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Știai că oamenii de știință lucrează la o modalitate de administrare a insulinei prin capsule inteligente ingerabile, înlocuind astfel injecțiile?

Mai ții minte vaccinurile de tip ARN-mesager? Cercetătorii sunt pe cale să dezvolte vaccinuri comestibile de acest tip, pe bază de plante.

Nu știu dacă evoluția tehnologiei ne va transforma în super eroi cu super puteri, dar dacă fiecare bucățică de inovație face cel puțin pentru un om viața mai bună, mai ușoară și mai plăcută, cred că ar trebui cu toții să o încurajăm. 

Erai la curent și tu cu aceste descoperiri sau direcții de cercetare? Dacă cunoști altele, m-aș bucura să le aflu în comentarii.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Ce alimentăm cu uleiul alimentar?

Next
Next

Comisia Europeană dă undă verde încălzirii urbane regenerabile