Valorificarea hidrogenului regenerabil: care este strategia UE?
În ultima vreme, hidrogenul a fost foarte mult mediatizat, iar luna trecută am discutat despre aprobarea de către Comisia Europeană a unui program românesc de 149 de milioane de euro care sprijină producția de hidrogen regenerabil. Tot aici am discutat despre ce este hidrogenul și ce este definit drept hidrogen verde. Pentru cei care au nevoie de o scurtă recapitulare, hidrogenul este un combustibil care poate fi produs din resurse interne. Potrivit Oficiului pentru Eficiență Energetică și Energii Regenerabile din SUA, aceste surse includ gazul, energia nucleară, biomasa și sursele regenerabile precum energia eoliană și solară. Hidrogenul verde este obținut folosind electricitate 100% regenerabilă pentru a descompune hidrogenul din moleculele de apă. Există, de asemenea, hidrogenul gri, care este obținut din gazul fosil prin reformarea cu abur a metanului, și hidrogenul albastru, care este hidrogenul gri asociat cu captarea carbonului pentru a reduce emisiile de CO2.
Strategia UE pentru integrarea sistemelor energetice
Înainte de a trece la hidrogen, probabil că ați auzit de strategia UE de integrare a sistemelor energetice, dar ce presupune această strategie? UE explică faptul că integrarea sectorială înseamnă conectarea diverșilor transportatori de energie între ei și cu sectoarele de utilizare finală. Acești transportatori de energie pot include electricitatea, căldura, frigul, gazul, combustibilii solizi și lichizi, care sunt legați între ei și sunt legați de sectoarele de utilizare finală, cum ar fi clădirile, transporturile sau industria.
„Corelarea sectoarelor va permite optimizarea sistemului energetic în ansamblu, mai degrabă decât decarbonizarea și obținerea de creșteri separate ale eficienței în fiecare sector în mod independent”, explică UE într-un comunicat. „Noua strategie a UE va presupune diferite tehnologii, procese și modele de afaceri existente și emergente, precum TIC și digitalizarea, rețelele și contoarele inteligente și piețele de flexibilitate.”
Iată o ilustrație realizată de UE pentru a explica această strategie:
Sursa: European Commission
Hidrogenul regenerabil și strategia UE
Potrivit Comisiei Europene (UE), hidrogenul reprezintă o parte importantă a strategiei globale de integrare a sistemelor energetice. Această strategie afirmă că integrarea sectorială va „facilita optimizarea și modernizarea sistemului energetic al UE în ansamblul său”.
În cadrul strategiei sale de integrare a sistemelor energetice, UE a identificat hidrogenul regenerabil ca fiind „un vector energetic important pentru a renunța la importurile de combustibili fosili din Rusia”. Este introdusă astfel poziția Comisiei ca „accelerator a hidrogenului”, pentru a spori utilizarea acestuia, din surse regenerabile în vederea contribuirii la accelerarea decarbonizării sistemului energetic al UE. Știu că toate acestea sunt greu de procesat. Potrivit Comisiei, aceste acțiuni se concentrează pe „accelerarea adoptării hidrogenului din surse regenerabile, a amoniacului și a altor derivați în sectoarele greu de decarbonizat, cum ar fi transporturile, și în procesele industriale cu consum mare de energie”.
Aprobarea lui IPCEI Hy2Tech
La începutul acestui an, Comisia a aprobat „IPCEI Hy2Tech”, primul proiect important de interes european comun în sectorul hidrogenului. Potrivit unei alocuțiuni rostite de vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, proiectul are ca obiectiv dezvoltarea de tehnologii pentru lanțul valoric al hidrogenului în vederea decarbonizării proceselor industriale și a mobilității. În acest proiect sunt implicate 35 de companii și 41 de proiecte din 15 state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia și Spania.