Regula de 3-30-300 simplă

Fotografie de Mihail Timoftei de pe Unsplash

Chiar dacă locuim la oraș, cu toții ar trebui să ne putem bucura de natură pentru că recreerea în spații verzi și luarea unei pauze de la viața agitată, smog și stres, ne face bine tuturor. Dar care este exact procentul de natură de care avem nevoie ca să ne simțim bine? Află dacă mediul în care trăiești este suficient de verde folosind regula 3-30-300. Este vorba despre o abordare concepută de Cecil Konijnendijk, Director al Nature Based Solutions Institute și profesor de silvicultură urbană la University of British Columbia. 

Prima parte a regulei se referă la faptul că fiecare dintre noi ar trebui să poată vedea cel puțin trei copaci de la fereastra propriei locuințe, întrucât este important pentru sănătatea noastră mentală și pentru starea noastră de bine să ne aflăm constant în apropierea unor spații verzi.

Cea de-a doua parte reprezintă o ambiție ecologică ce are drept obiectiv acoperirea a 30% din suprafața fiecărui cartier, cu spații verzi. Procentul este unul minim, întrucât orașele ar trebui să depună eforturi în vederea unei acoperiri și mai mari cu spații verzi, atunci când este posibil, în contextul în care pădurile urbane sunt asociate cu reducerea temperaturilor, îmbunătățirea condițiilor climatice și reducerea poluării aerului și a nivelului de zgomot. Iar dacă ne înverzim cartierele, încurajăm și locuitorii acestora să petreacă mai mult timp în aer liber și să interacționeze cu cartierul și concitadinii lor.

Ultima parte a regulei spune că nimeni nu ar trebui să locuiască la o distanță mai mare de 300 de metri de un parc sau un spațiu verde. Importanța proximității și a accesului la spații verzi care pot fi folosite pentru recreere a fost deja subliniată de Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru unii, spațiile verzi din orașele noastre au devenit locuri în care ne puteam regăsi atunci când ne simțim stresați sau anxioși. A petrece timp în aer liber este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți starea de spirit. Sunetul vântului printre frunze, culorile vii sau mirosul naturii ne permit să ne reconectăm cu mediul, cu noi înșine și cu cei din jur.

Așadar, avem nevoie ca orașele noastre să fie construite sau extinse într-un mod care să ne permită să profităm de beneficiile pe care „înverzirea urbană” le oferă. Beneficiile pe care le aduce un singur copac mare - de la captarea carbonului, la creșterea biodiversității - nu pot fi înlocuite de amenajările peisagistice minimaliste, de gazonul cosit sau chiar de plantarea de puieți care pot avea nevoie de 50-100 de ani pentru a oferi aceleași beneficii. Orașele noastre vor fi cu adevărat locuibile numai dacă ne asigurăm că „înverzirea urbană” este parte integrantă a dreptului fiecărei persoane la o locuință sănătoasă. Însă asta presupune o viziune și o gândire în perspectivă care să permită dezvoltarea de coridoare verzi în vederea regenerării și dezvoltării faunei sălbatice în orașe. Din păcate, chiar și în ziua de azi, aceste aspecte, de cele mai multe ori, sunt ignorate atât de dezvoltatorii imobiliari, cât și de autoritățile locale care le aprobă acestora proiectele.

Studii realizate în întreaga Europă demonstrează cum cartierele caracterizate de un venit mediu scăzut, de un nivel scăzut de educație și de o rată ridicată a șomajului tind să aibă acces la suprafețe mai mici de spații verzi decât cele cu venituri, nivel de educație și rate de ocupare a forței de muncă ridicate. S-a constatat, de asemenea, că acele comunități cu o proporție mare de imigranți și minorități etnice au un acces mai redus la spații verzi de calitate decât cele cu o proporție mai mică de imigranți și minorități etnice.

În cazul în care nu e încă evident, avem nevoie de orașe mai verzi, deoarece acestea: 

-ne îmbunătățesc sănătatea mentală

-ne dezvoltă creierul și funcțiile cognitive

-reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare, diabet, obezitate și dureri lombare

-sunt asociate cu reducerea mortalității premature și a riscului de depresie

-ne îmbunătățesc sănătatea și starea generală de bine

-reduc timpul de spitalizare și de recuperare după tratamente și operații.

Verifică și tu dacă ți se aplică regula 3-30-300 și află dacă trăiești într-un oraș sau cartier suficient de verde.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din metavers

Next
Next

La revedere 2022 & Salut COP15: UE se alătură unui cadru „istoric” privind biodiversitatea