La revedere 2022 & Salut COP15: UE se alătură unui cadru „istoric” privind biodiversitatea
În timp ce mulți dintre noi se pregăteau de sărbători, UE s-a alăturat celor 195 de țări în ceea ce se numește „istoricul” Cadru global pentru biodiversitate Kunming-Montreal. Acest cadru constă în obiective globale care vizează protejarea și refacerea naturii. „Împreună cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, cadrul deschide calea către o lume neutră din punct de vedere climatic, respectuoasă față de natură și rezilientă până în 2050”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.
Semnarea a avut loc în cadrul Conferinței COP15 a ONU privind biodiversitatea, de la Montreal, Canada, care a avut loc între 7 și 19 decembrie 2022. Inițial, conferința urma să aibă loc în aprilie 2022, la Kunming, China, dar a fost amânată din cauza pandemiei Covid.
Ce este Cadrul global Kunming-Montreal pentru biodiversitate?
Potrivit Comisiei Europene, „acordul Kunming-Montreal va accelera în întreaga lume politici ambițioase”, orientate spre protecția și refacerea naturii, precum și spre eliminarea poluării. În cadrul unei strategii care face parte din Pactul Verde European, acesta va mobiliza, de asemenea, finanțări ce vor favoriza biodiversitatea, care se vor ridica la 200 de miliarde de dolari pe an până în 2023 - adică o sumă uriașă, de 1.400 de miliarde de dolari în cei șapte ani până la termenul limită din 2030.
În plus, acordul prezintă un cadru care constă în obiective și ținte clare, măsurabile, pentru a reabilita natura pentru generațiile viitoare. Acesta include, de asemenea, mecanisme de raportare, monitorizare și revizuire pentru a urmări progresele înregistrate.
„[Acordul Kunming-Montreal] se va asigura că natura continuă să ne susțină societățile, economiile și comunitățile în următoarele decenii”, a afirmat Comisia într-o declarație.
Care sunt câteva dintre obiectivele acordului Kunming-Montreal?
În timp ce înțelegem în ce constă acest acord, este esențial să analizăm obiectivele specifice ale acestuia. Sunt ele, de exemplu, orientate în direcția celor mai potrivite obiective și sunt ele orientate spre rezultate?
Iată câteva dintre obiectivele și acțiunile enumerate în acordul Kunming-Montreal, așa cum au fost furnizate de Comisie, care trebuie atinse până în 2030 și 2050 (consultă lista completă aici):
Refacerea a 30 % din ecosistemele (terestre și maritime) degradate la nivel mondial până în 2030.
Stoparea dispariției speciilor cunoscute și, până în 2050, reducerea de zece ori a riscului și a ratei de extincție a tuturor speciilor (inclusiv a celor necunoscute)
Reducerea pierderilor de nutrienți în mediu cu cel puțin 50 % până în 2030
Reducerea riscurilor de poluare și a efectelor negative ale poluării din toate sursele până în 2030 la niveluri care să nu fie dăunătoare pentru biodiversitate și funcțiile ecosistemului
Reducerea amprentei globale a consumului până în 2030, inclusiv prin reducerea semnificativă a consumului excesiv și a generării de deșeuri și prin reducerea la jumătate a risipei de alimente
Combaterea schimbărilor climatice prin soluții bazate pe natură.
Este oare acordul Kunming-Montreal un pas în direcția cea bună?
În timpul ședinței plenare de închidere a Conferinței COP15, Inger Andersen, subsecretar general al Organizației Națiunilor Unite și director executiv al Programului ONU pentru Mediu, a declarat că salută adoptarea cadrului, considerând că acesta este doar „un prim pas în resetarea relației noastre cu lumea naturală”.
Sunt de acord cu importanța unui astfel de acord. De fapt, era și cazul să fie adoptat! După cum afirmă dna Andersen:
„De mult prea mult timp, omenirea a pavat, fragmentat, supraexploatat și distrus lumea naturală de care depindem cu toții. Acum este șansa noastră de a consolida și de a întări această țesătură vitală, astfel încât să poată suporta întreaga greutate a generațiilor viitoare.”
Deși sunt de acord că acordul Kunming-Montreal este esențial pentru îmbunătățirea mediului înconjurător, reducerea sărăciei și lăsarea unei lumi mai bune pentru generațiile care ne vor urma, cred că este de asemenea extrem de important să responsabilizăm toate părțile interesate și să comunicăm cu regularitate rezultatele acestor obiective.