Peste 1 milion de europeni vor să scoată pesticidele pe tușa agriculturii
În noiembrie 2022, vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, și comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Stella Kyriakides au primit în mod oficial cererea a peste un milion de cetățeni europeni care solicitau, încă din 2019, eliminarea pesticidelor din agricultură, aceștia dorind să se asigure că agricultura din UE este ecologică și se face fără pesticide sintetice.
Prin intermediul Inițiativei Cetățenești Europene adresate Comisiei Europene, semnatarii au cerut să se ia măsuri pentru a elimina treptat pesticidele sintetice până în 2035, să se refacă biodiversitatea în agricultură și să se sprijine fermierii în trecerea către o agricultură sustenabilă. Pe scurt, Inițiativele Cetățenești Europene sunt niște mecanisme esențiale ale democrației participative în UE, prin care cetățenii pot solicita Comisiei să propună un act juridic conform cu Tratatele UE, dacă reușesc să strângă un milion de semnături din cel puțin un sfert dintre statele membre ale UE.
Revenind, inițiativa „Salvați albinele și fermierii!” militează pentru o agricultură sigură, sustenabilă și responsabilă din punct de vedere climatic, care să protejeze biodiversitatea și să asigure securitatea alimentară. De ce este însă importantă o astfel de agricultură? Așa cum am mai spus, lumea nu este altceva decât un singur organism uriaș interconectat în care totul, până și cea mai mică creatură, are rolul său și toate împreună formează un întreg. În contextul în care jumătate din totalul plantelor cu flori depind în mare parte sau în totalitate de polenizatorii animali pentru a produce semințe și, astfel, pentru a se reproduce, iar noi depindem de aceste semințe ca să ne hrănim și să supraviețuim, lucrurile capătă parcă perspectivă, nu-i așa?
Partea bună este că pe 5 aprilie 2023, Comisia a răspuns Inițiativei Cetățenești Europene „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos”, recunoscând importanța acesteia, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura și securitatea alimentară a Europei.
Propunerea de regulament privind utilizarea pesticidelor în Uniunea Europeană își propune să reducă riscul și folosirea acestora în agricultură, iar Comisia recomandă o reducere de 50% până în 2030, urmărind astfel ca fermierii să folosească alternative mai sustenabile înainte de a apela la pesticidele chimice. În plus, statele membre sunt încurajate să stabilească obiective naționale de reducere a pesticidelor. Un alt obiectiv de atins este, de asemenea, inversarea declinului populațiilor de polenizatori până în 2030 și readucerea naturii pe terenurile agricole, inclusiv prin obiective specifice pentru refacerea ecosistemelor agricole. În continuare, Comisia este de părere că prioritatea nu este să se facă noi propuneri legislative, ci să se asigure adoptarea și punerea în aplicare în timp util a propunerilor deja în curs de negociere.
În concluzie, cererile formulate prin intermediul Inițiativei Cetățenești Europene „Salvați albinele și fermierii!” au ajuns pe masa de lucru a Comisiei Europene, care recunoaște importanța agriculturii sustenabile, protejarea biodiversității și securitatea alimentară. Propunerea de regulament din partea Comisiei privind utilizarea pesticidelor urmărește reducerea riscului și utilizării acestora în agricultură, promovând alternative sustenabile și stabilind obiective pentru refacerea ecosistemelor agricole. Prioritatea Comisiei este adoptarea și punerea în aplicare a propunerilor deja în curs de negociere deoarece este esențial să se acționeze în mod responsabil și să se protejeze mediul înconjurător și sănătatea fermierilor pentru o agricultură sustenabilă și propice întregului ecosistem.