UE are datoria morală de a reconstrui Ucraina?
După cum am mai explicat, Noul Bauhaus european (NBE) este un proiect care își propune să facă lumea mai frumoasă, mai verde și mai echitabilă prin implicarea oamenilor din diferite domenii, cum ar fi educația, construcțiile sau moda. Acest proiect a fost lansat de președinta Comisiei Europene în 2020, iar acum are o comunitate activă și în creștere, de peste 1.000 de membri din toate statele membre ale UE și din afara acestora. Scopul NBE este să pună în aplicare Pactul verde european prin promovarea unor locuri, produse și servicii sustenabile și incluzive.
Cu toate acestea, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, comunitatea NBE și-a demonstrat disponibilitatea de a-i sprijini pe ucraineni, încercând întotdeauna să combine, pe cât posibil, acțiunile de urgență cu nevoile pe termen lung din țară. „Vom reconstrui Ucraina. Nu este doar în interesul nostru, ci este și datoria noastră morală. Iar când o vom face, să o facem în mod corect. Să o facem în spiritul noului Bauhaus european” a ținut să precizeze Președinta von der Leyen în cadrul unui discurs. Totul a început de la ideea de reconstrucție care ar duce țara în direcția unui viitor mai sustenabil, susținând un sentiment de identitate și apartenență înrădăcinată în cultura locală. Iar ca primă acțiune, un grup de membri și parteneri la nivel înalt au coordonat punerea în aplicare a unei soluții simple, dar eficiente, pentru a aborda lipsa vieții private în locuințele temporare (de exemplu, clădiri publice sau centre sportive), unde ucrainenii strămutați s-au adăpostit la începutul războiului. Sistemul permite fiecărei familii să aibă un spațiu dedicat, separat prin rame de tuburi de hârtie și diviziuni textile care sunt ușor de asamblat.
Ulterior, în aprilie 2023, Comisia a cerut NBE să propună câteva proiecte pentru reconstruirea Ucrainei. Două dintre aceste proiecte fac parte dintr-o inițiativă numită „Phoenix” și vizează să ofere expertiză de top din partea comunității NBE în domeniul reconstrucției sustenabile și la prețuri accesibile orașelor ucrainene. Aceste proiecte le permit orașelor să facă schimb de experiență cu orașe din UE în ceea ce privește neutralitatea climatică și creșterea eficienței energetice, iar finanțarea lor este asigurată prin programul LIFE, dedicat exclusiv mediului și schimbărilor climatice.
Obiectivul acestor proiecte este de a ajuta orașele din Ucraina să adopte o abordare mai sustenabilă în planificarea urbană, cu un accent deosebit pe neutralitatea climatică și creșterea eficienței energetice, fiind deosebit de utile pentru orașele care au suferit daune sau distrugeri majore cauzate în principal de război. Proiectele vor fi axate inclusiv pe gestionarea și reutilizarea deșeurilor rezultate din daune și distrugeri și vor include, de asemenea, epurarea apelor uzate și decontaminarea lor. În plus, un alt proiect va contribui la dezvoltarea, promovarea și consolidarea competențele necesare pentru construcții sustenabile, punând accentul pe materialele sustenabile pentru construcții și biomaterialele menite să accelereze transformarea sectorului construcțiilor.
În concluzie, Noul Bauhaus european poate ajuta la unirea eforturilor deja aflate în desfășurare în vederea reconstruirii Ucrainei, prin intermediul unei rețele de colaborare. Acesta poate oferi sfaturi și îndrumări pentru ca toți actorii implicați să lucreze împreună și să utilizeze resursele disponibile în modul cel mai eficient, întrucât este esențial ca soluțiile pe termen scurt să fie conectate la obiectivele pe termen lung, pentru a se evita risipa de bani și resurse.