O nouă legislație privind emisiile de gaze rezultate în urma navigației a fost adoptată ca urmare a Pactului Verde European
În urma unui deceniu de discuții între legislatorii UE, transportul maritim a fost inclus în sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. Care este concluzia? Pentru prima dată în istorie, operatorii de nave vor fi obligați să plătească pentru emisiile de dioxid de carbon.
Această decizie a fost salutată de Comisia Europeană în cursul lunii decembrie a anului trecut, în timp ce Parlamentul European și Consiliul purtau discuții, iar decizia finală a fost luată la sfârșitul zilei de 6 decembrie.
Sean Goulding Carroll scrie pentru EURACTIV că, la nivel global, sectorul maritim este responsabil pentru 3% din emisiile de gaze cu efect de seră și că, în 2019, peste 144 de milioane de tone de CO2 au fost atribuite acestui sector. Prin urmare, acordul prin care operatorii de nave plătesc este un pas înainte în direcția îndeplinirii obiectivului UE de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2023.
„Normele actualizate privind comercializarea certificatelor de emisii vor accelera punerea în aplicare a principiului poluatorul plătește, [...] ceea ce înseamnă că industria va avea o responsabilitate mai mare în ceea ce privește plata pentru amprenta sa de carbon”, a declarat Comisia într-un comunicat. „[În plus], vor exista mai multe stimulente economice pentru reducerea emisiilor la un semnal de preț robust.”
Potrivit deputatului german Peter Liese, citat aici, această nouă lege va duce la o economie de aproximativ 120 de milioane de tone de carbon. Liese a adăugat că acordul nu va reduce doar emisiile de carbon, ci va contribui și la îmbunătățirea controlului calității aerului din orașele de coastă. „[Acest acord] va forța companiile de transport maritim să investească în tehnologii curate, altfel vor plăti o sumă uriașă de bani.” Liese a subliniat importanța adoptării unei astfel de legislații. „Lumea [trebuie] să înțeleagă că schimbările climatice sunt urgente. Dacă instituțiile internaționale nu rezolvă problema, Europa trebuie să o facă.”
Cum va funcționa sistemul de prețuri?
Acordul privind emisiile prevede că volumul acoperirii acestora va crește în timp, cu un punct de plecare de 40% în 2025. Această cifră va crește la 70% în 2026, urmată de o acoperire de 100% până în 2027. „[Cu toate acestea], aceste cifre sunt între paranteze”, a declarat Liese, precizând că detaliile trebuie încă completate pe parcursul ultimelor runde de negocieri.
Cine va trebui să plătească?
Navele mici sunt scutite de această obligație. Noua legislație se aplică doar navelor de peste 5.000 de tone brute. Atenție, companiile navale: legislația va fi revizuită în anii următori pentru a se asigura că firmele nu produc nave de 4.999 de tone brute pentru a ocoli legea, potrivit lui Liese.
Este toată lumea încântată de acest acord?
Numeroși parlamentari au apreciat adoptarea noii legislații în materie de emisii, europarlamentarul german Jutta Paulus declarând că „vandalismul climatic asupra oceanelor internaționale a luat sfârșit”, potrivit Euractiv. Colegul ei, Micheal Bloss, a salutat, de asemenea, acordul, dar a criticat membrii statului care au încetinit adoptarea legislației. În ceea ce privește Consiliul Mondial al Transporturilor Maritime, acesta declară că este pregătit pentru noua lege, dar a cerut, de asemenea, investiții în energie regenerabilă pentru a găsi și utiliza în cele din urmă alternative la necesitățile de combustibil maritim.
Părerea mea? Era și timpul ca o astfel de lege să fie adoptată, mai ales după ce legislatorii au tot tras de timp în privința adoptării ei de-a lungul anilor. Cu toate acestea, legislatorii trebuie, de asemenea, să își țină promisiunea privind revizuirea legii și responsabilizarea companiilor pentru plata acestor taxe. Atâta timp cât există reguli (fie că sunt sau nu în sprijinul schimbărilor climatice), vor exista, din păcate, și cei care vor căuta să le ocolească pentru a economisi bani.
Tu ce părere ai? Ar trebui navele să plătească pentru emisii?