Cum să îți transformi orașul într-unul inteligent și neutru din punct de vedere climatic pentru 2030
Ca parte a eforturilor continue de a promova noi inițiative neutre din punct de vedere climatic, Comisia Europeană a lansat un kit informativ pentru comunitățile inteligente care doresc să participe la misiunea "100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030". Kitul informativ conține recomandări practice pentru pregătirile orașelor, precum și un scurt ghid privind neutralitatea climatică urbană și strategiile de urmat în vederea atingerii acestui obiectiv.
Cererile sunt deschise pentru comunitățile urbane până la data de 31 ianuarie 2022, iar orașele selectate vor fi anunțate până în aprilie 2022. Este vorba despre un proiect ambițios, cu o finanțare de 359,3 milioane de euro, disponibilă până în 2023, și care își propune să bifeze 100 de orașe europene inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și să se asigure că aceste orașe acționează ca centre de experimentare și de inovație pentru a permite tuturor orașelor europene să le urmeze exemplul până în 2050.
Prin urmare, știm că orașele care se califică vor fi un exemplu de urmat în întreaga Europă până în 2050; dar oare acest lucru înseamnă că orașele care nu se califică ar trebui să aștepte și să amâne lucrările în vederea atingerii acelorași obiective înainte de 2030?
Pe scurt, nu. Și există o mulțime de motive întemeiate pentru aceasta.
În calitate de City Manager al orașului Alba Iulia, am lucrat la asigurarea unor proiecte prin finanțare publică și privată, proiecte care au oferit orașului un avantaj la nivel de obiective de tip Smart City și de reziliență, cu peste 15 ani în urmă - ceea ce înseamnă că orașul este deja pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obiectivele care decurg din Pactul Ecologic European, cu mult mai mare ușurință decât orașele care încă așteaptă să descopere proiectul potrivit în viitor. Plannerii urbani nu ar trebui să se limiteze la a aștepta oportunitățile să apară, ci ar fi bine să le creeze chiar ei pentru municipalitățile lor, alături de elementele deja existente.
Orașele au deja un rol esențial în atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050 - obiectivul principal al Pactului Ecologic European. Acestea ocupă doar 4 % din suprafața UE, dar în ele locuiește 75 % din întreaga populație a UE. În plus, orașele consumă peste 65% din totalul energiei la nivel mondial și sunt responsabile pentru peste 70% din emisiile globale de CO2.
Ținând cont de toate acestea și având în vedere eforturile actuale ample depuse în întreaga Europă în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, kitul Comisiei reprezintă un ghid de lectură excelent pentru orice oraș care dorește să devină inteligent, rezilient și să își intensifice eforturile în vederea atingerii neutralității emisiilor de dioxid de carbon. Iar demararea acestor eforturi nu ar trebui să aștepte până în 2030.