Noi reguli la circulație
Deși între 2010 și 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Europa a scăzut cu 36%, în continuare, mii de oameni își pierd viața sau sunt răniți grav în accidente pe șoselele din UE. Dacă Suedia are în prezent cele mai sigure drumuri (18 victime la 1 milion de locuitori), în România s-a înregistrat cel mai ridicat procent (85 de decese la 1 milion de locuitori), media UE fiind de 42 victime la milion.
Dacă te întrebi ce face UE pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, în 2019, eurodeputații au conferit caracter obligatoriu unui număr de 30 de elemente de siguranță avansate, cum ar fi asistența inteligentă pentru controlul vitezei, sistemul de avertizare în caz de distragere a atenției conducătorului auto și sistemul de frânare de urgență deoarece aproximativ 95% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de o eroare umană.
În 2021, Parlamentul a adoptat rezoluția privind Politica UE pentru siguranță rutieră prin care se stabilesc principalii pași de urmat pentru a atinge zero victime pe șoselele europene până în 2050, cum ar fi: limite de viteză sigure, de 30 km/h în zonele rezidențiale, toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului sau o mai bună infrastructură și mai multă coordonare.
Însă întrucât anul trecut, peste 20.000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din UE, iar majoritatea victimelor au fost pietoni, bicicliști și utilizatori de scutere și motociclete, Comisia a propus la începutul lunii martie cerințe actualizate pentru permisele de conducere și o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de circulație rutieră. Hai să vedem despre ce este vorba:
Întrucât mai multe studii au demonstrat că lipsa experienței de conducere se traduce printr-o probabilitate mai mare de a fi implicat în accidente rutiere, noile norme vor permite tinerilor conducători auto să dobândească experiență prin intermediul unui sistem de conducere acompaniată, adică tinerii vor putea susține examenul de obținere a permisului de conducere la vârsta de 17 ani, însă nu vor fi autorizați să conducă singuri înainte de vârsta de 18 ani, ci doar sub supravegherea unui adult.
Pentru conducătorii auto începători se stabilește o perioadă obligatorie de probă de minimum doi ani, fiind, în plus, supuși unor norme stricte privind conducerea sub influența alcoolului - toleranță zero.
Începătorii vor fi testați cu privire la interacțiunea dintre un vehicul motorizat și participanții mai vulnerabili la trafic, cum ar fi: pietonii, bicicliștii și utilizatorii de scutere sau alte dispozitive de transport relativ noi.
În premieră mondială, Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital pentru simplificarea recunoașterii permiselor de conducere între statele membre, înlocuirea, reînnoirea și preschimbarea unui permis de conducere devenind astfel mult mai ușoare. În plus, conducătorii auto din țări non-UE, identificate ca având standarde de siguranță rutieră suficient de ridicate vor putea să își schimbe permisele cu permisele UE, fără a fi nevoiți să repete formarea sau examenul.
Dacă în prezent legea acoperă anumite infracțiuni, cum ar fi excesul de viteză și conducerea sub influența alcoolului, Comisia propune extinderea acestora prin încadrarea următoarelor situații:
nemenținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față;
depășirea periculoasă;
parcarea periculoasă;
traversarea uneia sau mai multor linii albe continue;
conducerea pe sens interzis;
nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;
utilizarea unui vehicul supraîncărcat.
Un portal informatic dedicat le va oferi cetățenilor acces ușor la informații privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru și, în timp, le va permite să plătească eventualele amenzi în mod direct. Întrucât aproximativ 15% din infracțiunile depistate automat în UE sunt comise de infractori nerezidenți, marea majoritate fiind legate de excesul de viteză, se va institui un nou sistem, care va permite interdicția de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său.
Vrei să știi care este limita de viteză pe autostrăzile din Grecia sau dacă purtarea căștii de către bicicliști este obligatorie în Polonia? Poți găsi aici informații despre regulile de circulație și procedurile aplicabile în alte state membre UE. Sau poți descărca aplicația gratuită „Călătorii în străinătate”. Atât site-ul, cât și aplicația sunt disponibile și în limba română.