Comisia Europeană cere sfatul cetățenilor
Deși avem reprezentanți în toate structurile europene, există în România o tendință de victimizare în raport cu UE. Măsurile care privesc toate statele membre sunt prezentate ca fiind răutăți din partea Vestului Europei la adresa colțișorului nostru de rai carpato-danubiano-pontic, iar poziția României este percepută ca fiind una de tip Cenușăreasă: toată lumea face ce vrea, românii, în schimb, nu au de ales, trebuie să se supună. Ei, bine, realitatea este diferită față de cum vor unii să fie percepută relația statelor membre cu structurile europene. Dovadă și faptul că pe lângă reprezentanții oficiali, desemnați sau aleși din partea fiecărui stat membru, UE, prin intermediul Comisiei, integrează practicile participative și deliberative în setul său de instrumente de elaborare a politicilor, iar grupurile de dezbatere ale cetățenilor fac în prezent parte din procesul de elaborare a politicilor Comisiei în anumite domenii-cheie.
Chiar la începutul lunii martie, Comisia a deschis un nou grup de dezbatere al cetățenilor, în care cetățenii din cele 27 de state membre vor discuta despre modul în care mobilitatea în scop educațional poate fi pusă la dispoziția tuturor cetățenilor din UE, încurajând participarea cetățenilor la procesul Comisiei de elaborare a politicilor în anumite domenii strategice esențiale. Ideea unor grupuri de dezbatere ale cetățenilor a pornit în 2019 odată cu solicitarea din partea președintei von der Leyen a organizării unei Conferințe privind viitorul Europei, ca parte dintr-un nou impuls pentru democrația europeană. Iar acest grup de dezbatere nu este singurul de acest fel, existând deja unul care tratează tema risipei alimentare și un altul privind lumea virtuală.
Mobilitatea în scop educațional promovează capacitatea de inserție profesională a cetățenilor UE și competitivitatea economiei, dar este și strâns legată de obiectivul comun de a avea o Uniune Europeană mai favorabilă incluziunii, iar prin intermediul ei, cursanții, educatorii și personalul din toate sectoarele de învățământ ar putea trece de la un sistem de educație la altul în diferite țări. Pe scurt, UE vrea să dea posibilitatea atât profesorilor, cât și studenților/elevilor din statele membre să poată preda/studia nu doar în țările de origine, ci oriunde, pe teritoriul UE.
Prima sesiune a grupului de dezbatere al cetățenilor pe tema mobilității în scop educațional s-a desfășurat în intervalul 3-5 martie la Bruxelles. Următoarele două vor avea loc în perioada 24-26 martie (online) și între 28 și 30 aprilie, tot la Bruxelles. Aproximativ 150 de cetățeni selectați aleatoriu, reprezentativi pentru diversitatea UE din punct de vedere geografic și din punctul de vedere al genului, vârstei, mediului socio-economic și nivelului de studii formează acest grup. Mai mult, o treime dintre participanți au sub 25 de ani, întrucât tinerii și prioritățile acestora în procesul de elaborare a politicilor au fost obiective-cheie ale Anului european al tineretului (2022).
Cum funcționează procesul? În timpul sesiunilor, cetățenii primesc informații suficiente pentru a înțelege subiectul și pentru a identifica dificultățile în vederea discutării și stabilirii de priorități. Ca rezultat final al dezbaterilor, ne așteptăm la o listă de recomandări. Aceasta va sprijini activitatea Comisiei cu privire la propunerea de recomandare pentru Consiliu. Grupurile de dezbatere nu sunt singurele instrumente prin care cetățenii pot să-și facă vocea auzită în UE. Aici găsești mai multe modalități de a te implica activ în viața politică a Uniunii, iar limba maternă nu este un impediment, pentru că ai dreptul să primești răspuns la întrebările pe care le pui în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.
Cred, asemeni doamnei vicepreședinte pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, că, într-o Europă care se dorește unită, „participarea directă a cetățenilor la elaborarea politicilor publice europene devine o caracteristică obișnuită a vieții democratice a UE.” Ai vrea să faci parte dintr-un astfel de grup de dezbateri, alături de cetățeni din toate statele membre UE? Dacă da, pe ce teme crezi că ai avea de spus ceva în mod competent?