Microplasticul dăunează grav sănătății
Probabil te întrebi uneori de ce se discută atât despre reciclare, despre colectarea selectivă, de ce-și bagă nasul Uniunea Europeană în coșurile noastre de gunoi și de ce li se reproșează cetățenilor și companiilor că folosesc prea mult plastic. Ei, bine, veștile nu sunt dintre cele mai bune, deoarece au fost deja detectate microplastice în principala sursă de hrană din adâncurile mărilor, lucru ce ar putea afecta rolul oceanului planetar în ansamblul său, inclusiv privind hrana pe care, noi, oamenii o obținem de acolo.
Revenind, microplasticele sunt particule de plastic produse direct sau indirect de către om, cu dimensiuni cuprinse între 0,1 și 500 de micrometri, așadar pot fi înghițite ușor de către animale. Astfel, plasticul se acumulează și poate ajunge la oameni prin intermediul lanțului alimentar. În plus, microplasticele se pot regăsi și în alimente și băuturi, inclusiv în bere, miere și apa de la robinet. Contaminarea cu microplastice a fost raportată pentru prima dată în carnea de vită și de porc, precum și în laptele și sângele vacilor și porcilor din ferme. De asemenea, acestea au fost găsite în fiecare mostră testată de hrană granulată pentru animale, ceea ce indică o cale de contaminare alarmantă.
Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Presov, Slovacia, a descoperit pentru prima dată microplastice blocate în frunzele unor plante. Dacă vă întrebați cum au fost contaminate aceste organisme, există două ipoteze: poate că fragmentele și fibrele de microplastic provin din atmosfera poluată sau alte organisme, precum melcii, au transportat fragmentele din sol sau din alte plante. În orice caz, aceasta este încă o dovadă că niciun mediu de pe pământ nu mai este sigur în fața invaziei plasticului.
După ce am aflat că există microplastic în oceanul planetar, în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme, în plantele pe care le consumăm, dacă simți o ușoară senzație de transpirație în palme, ai dreptate! Au fost deja descoperite microplastice pentru prima dată în sângele uman, oamenii de știință găsind particule minuscule la aproape 80% dintre persoanele testate. Descoperirea arată că particulele se pot deplasa prin corp și se pot depune în organe. Impactul asupra sănătății este încă necunoscut. Cercetătorii sunt însă îngrijorați, deoarece în cadrul studiilor de laborator, microplasticele cauzează daune celulelor umane.
Particulele din aer pot înconjura globul în câteva zile și pot cădea din cer ca o ploaie. Este greu de determinat dacă acestea sunt dăunătoare, deoarece materialele plastice sunt fabricate dintr-o combinație complexă de substanțe chimice, inclusiv aditivi care le conferă rezistență și flexibilitate. Din nefericire, atât materialele plastice, cât și aditivii chimici pot fi toxice.
Subiectul este complicat și controversat. Dar indiferent că ne îngrijorează efectele microplasticelor asupra sănătății umane sau răul pe care acestea l-ar putea provoca ecosistemelor noastre, cea mai bună abordare pe care o putem avea este să prevenim în loc să vindecăm, adică să încercăm să reducem cantitatea de plastic în viața de zi cu zi.