Ce rămâne în urma Covidului? Noi decidem!
Coronavirusul ne-a obligat să purtăm echipamente de protecție personală, cum ar fi măștile și mănușile de unică folosință. Iar acum ne confruntăm cu încă o categorie de deșeuri care amenință mediul înconjurător și care riscă să depășească chiar și amenințarea din partea pungilor de plastic, de care aproape am reușit să scăpăm.
Cercetările efectuate de către North London Waste Authority în cadrul campaniei de reducere a deșeurilor de plastic au arătat că aproape 13 milioane de măști de unică folosință sunt aruncate în Londra în fiecare săptămână; această cantitate ar acoperi de 29 de ori suprafața stadionului Wembley! Vrei date la nivel mondial? Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, până la 3,4 miliarde de măști ajung în fiecare zi la coșul de gunoi. Problema creșterii numărului de deșeuri în urma utilizării măștilor este, așadar, una globală și, în plus, spre deosebire de alte gunoaie, măștile nu sunt aproape niciodată colectate de teama unei posibile contaminări.
Un raport realizat de OceansAsia, o organizație de conservare a ecosistemelor marine, a estimat că în 2020 au fost produse 52 de miliarde de măști de unică folosință pentru a satisface cererea cauzată de urgența Covid-19. Dintre acestea, 1,56 miliarde de măști vor ajunge în oceanele noastre, ceea ce înseamnă între 4.680 și 6.240 de tone de poluare cu plastic.
Dar avem și vești bune, care deși fac încă pași mărunți, e bine că au pornit la drum.
1.Rigle, echere, mânere
Pentru a face față acestei vaste probleme a măștilor purtate, se numără și un start-up francez care colectează măști din centrele comerciale și farmacii și le supune unui proces de sterilizare, decontaminare cu ultraviolete și zdrobire, urmat de o prelucrare ulterioară. Amestecate cu o rășină specială, măștile sunt introduse în ciclul de producție a plasticului, dând naștere la obiecte de diferite tipuri: viziere de protecție anti-Covid, deschizătoare de uși care permit să nu fie atinse clanțele, rigle și echere.
2.Drumuri și poduri
Alți cercetători au analizat potențialele aplicații ale măștilor faciale în construcțiile civile, demonstrând că acestea ar putea fi utile în construcția de drumuri. Adăugarea de măști zdrobite la agregatul de beton reciclat utilizat pentru straturile de bază ale drumurilor poate consolida materialul de construcție, îmbunătățindu-i rezistența.
3.Bănci și scaune
Pentru a da o nouă viață măștilor, un cercetător italian, demonstrează posibilitatea reciclării măștilor pentru a obține diferite tipuri de materiale termoplastice care pot fi utilizate în producția de obiecte: de la tastaturi de computer, la huse pentru telefoane inteligente, dar și scaune, bănci și multe altele.
4. Mobilier urban
Și în Portugalia se vizează recuperarea deșeurilor textile și valorificarea acestora, în unele orașe din țară fiind amplasate pubele speciale pentru colectarea măștilor în vederea reciclării acestora și a transformării lor în mese, vaze, decorațiuni, indicatoare stradale și multe altele tipuri de mobilier urban, pentru a restitui ceva orașului, doar că sub o formă diferită.
Desigur, momentan aceste inițiative nu au amploare la nivel mondial, dar este lăudabilă intenția unor persoane și companii de a face curat și reutiliza miile de tone de deșeuri rezultate ca urmare a pandemiei, înainte să fim sufocați de aceste materiale. Cunoști și tu exemple asemănătoare sau ai fost impresionat de unul dintre cele enumerate mai sus?