La taclale în supermarket

Fotografie de Eduardo Soares de pe Unsplash

Tot mai multe supermarketuri din România au instalat case de marcat de tip self-checkout în magazinele lor. Sunt rapide și ușor de folosit pentru oamenii care nu vor să pierdă timpul, pentru cei mereu pe fugă, pentru cei care nu au răbdare să stea la coadă sau să interacționeze cu un vânzător. Mulțumită tehnologiei, suntem capabili să realizăm mai multe lucruri într-o zi decât oricând înainte. Tehnologia ne-a eficientizat viețile într-atât,  încât e ca și cum am avea mai mult de 24 de ore într-o zi. Pentru unii casele rapide sunt mai mult decât un vis împlinit, pentru alții visul e să schimbe o vorbă cu cineva și asta pentru că nevoile fiecăruia dintre noi sunt diferite, iar atât timp cât înțelegem și aceptăm asta, evoluăm atât la nivel personal, cât și la nivel comunitar, iar alături de noi, și orașele în care trăim. 

După cum am mai spus, calitatea vieții oamenilor care trăiesc în orașe este unitatea de măsură cea mai adecvată pentru a calcula cu precizie cât de inteligente și sustenabile sunt acestea. Lucruri pe care le ignorăm pot deveni în timp grave, spre exemplu, singurătatea și izolarea socială fiind mai periculoase decât obezitatea sau fumatul a 15 țigări pe zi, iar pandemia nu a făcut decât să adâncească aceste răni nevăzute. Dar câtă vreme nu ne dăm bătuți și căutăm soluții, suntem încă pe drumul cel bun. 

Revenind, așadar la casele din magazine, un lanț olandez de supermarketuri a creat casele pentru conversație pentru clienții care nu se grăbesc și vor să discute cu casierii. Și asta întrucât nu toți cei care intră în magazine o fac pentru a-și reface stocurile cât mai eficient și mai rapid, unii dintre noi ieșind din casă doar pentru a nu ne simți singuri, mai ales persoanele în vârstă, cele văduve etc. 

Inițiativa face parte dintr-un program al Ministerului Sănătății, de combatere a singurătății, în Țările de Jos existând aproximativ 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 75 de ani, dintre care peste jumătate au declarat că se simt singure în mod regulat. Spre aceste persoane s-au îndreptat gândurile guvernanților și a responsabililor din cele câteva sute de supermarketuri care au decis să le asigure „cumpărături lente”, oferindu-le astfel prilejul unei conversații pentru a le reduce stresul și singurătatea. Succesul inițiativei lansate anul trecut în supermarketurile din Olanda, i-a determinat pe managerii lanțului să instaleze casele pentru conversații și în Belgia și sper ca inițiativa să ia amploare și să devină o opțiune atât pentru alte țări, cât și pentru alte lanțuri de magazine.

Casele lente sau relaxante, dacă vrei, ar putea fi, de asemenea, o referință utilă și binevenită și pentru persoanele mai tinere care se luptă cu un target sau deadline ce le consumă energia și concentrarea în fiecare zi. Poate că, chiar și în zilele noastre cele mai pline și stresante, nu avem nevoie de nimic altceva pentru a ne liniști, decât de o discuție calmă și așezată.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

O mână de ajutor de la UE pentru cine chiar are nevoie de ea

Next
Next

Ce rămâne în urma Covidului? Noi decidem!