Mai e loc pentru toți pe planetă?

Fotografie de Joseph Chan de pe Unsplash

Organizația Națiunilor Unite estima că, pe 15 noiembrie, populația lumii a atins pragul de 8 miliarde de locuitori. În doar 11 ani, am adăugat încă 1 miliard la populația lumii, deoarece continuăm să ne înmulțim cu până la 90 de milioane de persoane în fiecare an. Mai mult, se estimează că în 2023 India va depăși China devenind cea mai populată țară din lume. Pe măsură ce resursele naturale se împuținează și provocările climatice devin tot mai grave, oare ar trebui să ne panicăm sau măcar să ne întrebăm ce se va întâmpla cu noi, dacă vom continua să creștem ca număr într-un ritm susținut?

Revoluția industrială, dezvoltarea medicinei moderne și inovațiile tehnologice au dus la o îmbunătățire treptată a calității vieții oamenilor și la o creștere a bunăstării lor, iar toți acești factori au contribuit la o populație mondială în continuă creștere.

Știm că, pe de o parte, fiecare dintre noi are o serie de nevoi care trebuie satisfăcute - apă, hrană, energie pentru deplasare și încălzire, medicamente, îmbrăcăminte etc. - nevoi care presupun utilizarea unor resurse naturale, care se tot împuținează. Pe de altă parte, fiecare dintre noi eliberează în atmosferă emisii poluante, a căror cantitate depinde, bineînțeles, de stilul de viață pe care îl ducem: alimentația, obiceiurile de cumpărături, călătoriile, utilizarea resurselor și modul în care reciclăm sunt factorii care contribuie la creșterea sau la scăderea amprentei noastre de carbon.

Este adevărat, cu cât suntem mai mulți, consumăm mai multe resurse și eliminăm mai multe emisii. Dar principala problemă este oare numărul mare de oameni sau faptul că nu suntem capabili să renunțăm la un sistem economic bazat pe creștere continuă și exploatare, care se află la baza deteriorării ecologice a planetei? Iar acest sistem economic nu reprezintă cele 8 miliarde de cetățeni ai planetei, ci mai degrabă domină mentalitatea companiilor private și a guvernelor.

S-ar putea așadar ca această piatră de hotar să nu fie tocmai motiv de aniversare pentru unii, având în vedere că multe persoane sunt îngrijorate de faptul că planeta este deja suprapopulată, iar resursele devin insuficiente pentru a susține viața tuturor. Să avem totuși grijă să nu cădem în extrema cealaltă, întrucât suntem mai mult decât numere, iar cele 8 miliarde de indivizi reprezintă, de asemenea, 8 miliarde de oportunități pentru planetă și pentru omenire. 

Iar vestea aceasta ar trebui privită în mod asemănător titlului poveștii populare românești Un ochi plânge, unul râde deoarece este atât un prilej de a ne sărbători diversitatea și de a ne recunoaște umanitatea comună, cât și o ocazie de a ne reaminti și asuma responsabilitatea comună de a avea grijă de planetă, de noi înșine și de viitorul nostru ca indivizi și specie.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Hai, Orașele Verzi! Marile orașe care adoptă spațiile verzi, sustenabilitatea și energia regenerabilă

Next
Next

COP27: Un pas înainte, dar insuficient