Hai, Orașele Verzi! Marile orașe care adoptă spațiile verzi, sustenabilitatea și energia regenerabilă

În contextul luptei împotriva schimbărilor climatice, multe orașe europene (și nu numai!) se orientează către spații verzi, sustenabilitate și energie regenerabilă. Aceste eforturi în direcția unor orașe orientate spre ecologie nu sunt lipsite de importanță: Acordul de la Paris, de exemplu, vizează consolidarea răspunsului mondial la schimbările climatice prin menținerea creșterii temperaturilor globale sub două grade Celsius în acest secol. 

„În ceea ce privește utilizarea de materiale ecologice și construirea de clădiri reziliente și eficiente din punct de vedere energetic, alimentate cu energie regenerabilă, viziunea și poziția responsabililor orașelor este esențială în vederea atingerii unui nivel de emisii nete zero până în 2050”, a declarat António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, la începutul acestui an. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, orașele sunt responsabile pentru aproximativ 75 % din consumul de energie la nivel mondial și pentru peste 70 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră. După cum puteți vedea, „a deveni ecologic” nu este doar un lucru drăguț pe care orașele ar trebui să îl ia în considerare, ci un pas serios pe care toate orașele ar trebui să îl facă în lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Ce este un oraș verde (ecologic)? 

Un oraș sustenabil și ecologic, adesea numit simplu „oraș verde”, ia în considerare aspectele sociale, economice și de mediu. Acesta este proiectat ținând cont de aceste aspecte, ceea ce îi permite să se adapteze la populațiile existente și în expansiune, dar nu face compromisuri în ceea ce privește existența sa orientată spre viitor și pentru generațiile viitoare. 

De ce un oraș verde?

Într-o lume în care greenwashing-ul este la ordinea zilei, este important să înțelegem de ce este bine să avem la dispoziție un oraș verde. În primul rând, după cum atestă cercetările în curs, un oraș verde contribuie la îmbunătățirea mediului înconjurător. De asemenea, acesta asigură o biodiversitate bogată, reduce poluarea aerului, răcorește în perioadele calde, amortizează zgomotul și garantează stocarea apei. În plus, un studiu academic recent sugerează că orașele verzi contribuie la fericirea cetățenilor prin favorizarea sănătății fizice și mentale.

Topul celor mai ecologice orașe din lume

O căutare rapidă având ca temă cele mai ecologice orașe din lume ne va arăta următorul clasament:

1. Copenhaga (cu o populație de 1,4 milioane de locuitori)

2. Stockholm (cu o populație de 1,6 milioane de locuitori)

3. Berlin (cu o populație de 3,7 milioane de locuitori)

4. Vancouver (660.000 de locuitori)

5. Amsterdam (910.000 de locuitori)

Hai să facem o scurtă trecere în revistă a primelor trei orașe enumerate aici și a câtorva dintre acțiunile lor ecologice, sustenabile și bazate pe energie regenerabilă.

1. Vino în vizită, e verde în Copenhaga

The Culture Trip scrie „Copenhaga a câștigat atât de multe certificări ecologice de-a lungul anilor, încât au devenit aproape plictisitoare”. Copenhaga, cu infrastructurile sale vaste de ciclism, porturile sigure pentru înot și centrele urbane curate, este cât se poate de ecologică. În urma transformării muntelui său urban multifuncțional dintr-o fabrică de producere a energiei din deșeuri într-un loc pentru schi, snowboarding, alergare și drumeții, orașul a fost considerat de TimeOut drept cel mai sustenabil din lume.

2. Stockholm spune „da” orașelor ecologice

Stockholm este sinonim cu ecologia, fiind capitala primei țări din lume care a adoptat o lege privind protecția mediului în 1967. Stockholm este alimentat în proporție de 100% cu energie regenerabilă, în timp ce 99% din deșeurile solide sunt reciclate, iar 80% dintre hoteluri sunt certificate ca fiind sustenabile. În plus, orașul plănuiește să renunțe la combustibilii fosili până în 2024.

3. Berlinul aduce energia verde

Membru al grupului C40, orașul Berlin, din Germania, este un paradis verde pentru locuitorii activi, iar rețeaua sa bine planificată de trasee pentru mers pe jos și cu bicicleta îl face să fie unul dintre cele mai ecologice orașe cu orientare către pietoni din lume (ca să nu mai vorbim de sistemele sale de transport public, care îl fac să aibă cele mai puține mașini pe cap de locuitor din Germania). Berlinul înțelege, de asemenea, importanța reciclării, a agriculturii ecologice și a modei sustenabile și etice.

Fotografie de Adrien Aletti de pe Unsplash

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Unde e acasă?

Next
Next

Mai e loc pentru toți pe planetă?