COP27: Un pas înainte, dar insuficient

În perioada 6-18 era programată să se desfășoare în Egipt Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Pe scurt, COP27. Summitul s-a încheiat cu o întârziere de o zi faţă de calendarul prevăzut, după negocieri lungi şi dificile, iar UE a fost la un pas să părăsească aceste negocieri

Deși obiectivul ambițios al evenimentului a fost acela de a proteja planeta de schimbările climatice și de a-i conserva biodiversitatea, COP27 pare să fi pornit cu stângul chiar înainte de a face primul pas,  acceptând printre sponsori companii aflate în topul celor mai mari poluatori cu plastic din lume. În acest cadru, schimbările pozitive privind planeta, anunțate de purtătorii de cuvânt, păreau cel puțin naive, dacă nu ridicole. Iar aceste „situații delicate” au fost accentuate și de absența unor voci puternice din zona de mediu, voci care au catalogat evenimentul drept „nimic altceva decât un alt prilej de greenwashing”, adică o altă ocazie de a apărea în prim plan fără să promoveze acțiuni concrete în domeniul climei.

Mai mult, așa cum summitul anual privind schimbările climatice este o tradiție, la fel este și imaginea de fundal a mulțimilor care mărșăluiesc în stradă, scandând revendicări privind criza climatică, adresate oficialilor întruniți. Însă de data aceasta, asociaţiile care se ocupă cu apărarea drepturilor omului au avertizat că demonstranții sunt arestați sub presupuse acuzații de răspândire de știri false, de utilizare abuzivă a rețelelor sociale și de apartenență la grupuri teroriste.

Timp de aproape trei decenii, guvernele lumii s-au întâlnit aproape în fiecare an pentru a redacta împreună un răspuns global la urgențele climatice. Un reper important a fost considerat Acordul de la Paris din 2015, în cadrul căruia țările s-au angajat să mențină creșterea temperaturii globale sub 2°C față de nivelurile preindustriale. Din nefericire, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși ani din istorie, temperatura medie din 2022 fiind deja cu aproximativ 1,15 grade peste nivelurile preindustriale. Iar asta nu e tot, războiul din Ucraina nu face altceva decât să agraveze situația, cu toate consecințele lui.

Iată de ce summitul COP27 trebuia să fie un eveniment esențial, în cadrul căruia se aștepta din partea participanților o incisivitate și o determinare mai mare în luarea unor decizii. Pentru a sublinia caracterul urgent al situației și faptul că nu este momentul să fim apatici sau să ne complacem în această situație cu care ne confruntăm, The Guardian și zeci de alte ziare internaționale au publicat un editorial comun prin care solicitau o schimbare radicală privind finanțarea acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice în țările mai sărace, mai precis, solicitau o taxă pentru climă din partea giganților din domeniul combustibililor fosili. 

Ulterior, în cursul negocierilor președinția egipteană a încercat să facă să treacă un text care ar ridica obligativitatea statelor de a crește periodic obiectivele de reducere a emisiilor pentru a menține creșterea temperaturii în limita a 1,5°C, punând astfel sub semnul întrebării realizările de la Paris și Glasgow privind reducerea emisiilor, lucru considerat inacceptabil de către țările UE. Acesta a fost momentul în care UE a fost la un pas să părăsească negocierile. 

Conferinţa anuală a ONU dedicată climei s-a încheiat prin adoptarea unui acord privind ajutorul pentru ţările sărace și afectate de schimbările climatice. Însă, „din nefericire, nu s-a concretizat în angajamentul principalilor poluatori din lume de a reduce treptat uzul de combustibili fosili și nici în noi angajamente privind atenuarea schimbărilor climatice. COP27 marchează un mic pas către dreptatea climatică, dar este nevoie de mult mai mult pentru planetă” a concluzionat Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Mai e loc pentru toți pe planetă?

Next
Next

Cultivatorii de sustenabilitate