Cultivatorii de sustenabilitate
Probabil mulți oameni care trăiesc în orașe și-ar dori să își cultive singuri hrana, dar nu toți au la dispoziție terenuri cultivabile. În schimb, există și persoane care, deși au terenuri la dispoziție, nu au timpul și nici dispoziția de a lucra terenurile pe care le posedă. Pentru a-i pune în legătură pe acești oameni, un nord-irlandez a lansat o platformă care aduce laolaltă grădinarii în devenire și proprietarii de terenuri necultivate.
Platforma AllotMe funcționează la fel ca Airbnb (o platformă online prin care se pot închiria, oriunde în lume, camere, apartamente sau case întregi direct de la proprietar), atât că, în loc să închirieze camere și apartamente, oamenii pot închiria o grădină pe care să o cultive. Orice persoană care deține o grădină de legume, o livadă sau un câmp pe care nu le folosește, le poate închiria prin intermediul platformei, postând un anunț detaliat.
Atitudinea față de produsele și serviciile de închiriere a înregistrat o schimbare în ultimii ani. Una din trei persoane spune că este mai predispusă să închirieze în loc să le cumpere. Motivele principale sunt beneficiile legate de mediu, accesul la produse noi atunci când doresc și posibilitatea de a folosi articole de calitate superioară față de cele pe care și le-ar putea permite în mod normal.
Scopurile demersului sunt: combaterea sărăciei alimentare, a schimbărilor climatice și a spațiilor agricole nefolosite. Toate acestea de dragul posibilității de a ne cultiva propria hrană, economisind în același timp bani și reducând emisiile de dioxid de carbon asociate cu achiziționarea de fructe și legume. În altă ordine de idei, cei care își pun la dispoziție propriul teren necultivat se vor putea baza pe cineva care se va ocupa de spațiu, îl va păstra curat și îl va face productiv. Postarea unui anunț pe platformă este gratuită, însă atunci când cererea și oferta se întâlnesc, se percepe un comision.
O astfel de platformă ar fi utilă și în România, care la un moment dat (nu foarte îndepărtat în istorie) se mândrea cu statutul de „grânar al Europei”. Însă dacă e să aducem informația la zi, una dintre ultimele știri referitoare la terenul agricol necultivat din România este un reproș autohton la adresa UE care „ar impune statelor membre să lase 4% din suprafaţa agricolă necultivată”. Dacă e să fim onești până la capăt, o știre de acum câțiva ani ne anunța că că „România are, în prezent, 800.000 de hectare de teren nelucrat”. Dincolo de sensibilități și orgolii, peste tot în Europa există terenuri agricole fertile și necultivate. Iar dacă o platformă reușește să aducă împreună agricultori pasionați și terenuri abandonate, ar trebui cu toții să ne bucurăm de succesul inițiativei și să ne dorim să apară și pe meleagurile noastre ceva asemănător cât mai curând.
Dar știi ce mai e frumos pe AllotMe? Aici găsești terenuri mici sau mari, pe care le poți împărți cu alte persoane pentru a crea proiecte sustenabile și pentru a cultiva nu doar legume și fructe, ci și relații și noi prietenii.