Lansarea supercomputerului Leonardo: ce ar putea însemna pentru dezvoltarea sustenabilă și orașele inteligente
Unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume - și cu siguranță cel mai mare din Europa - a fost inaugurat recent la Bologna, în Italia. Puternica mașinărie Leonardo (care înseamnă, pe bună dreptate, „cu inimă de leu” și este, de asemenea, numele celebrului artist, inginer și om de știință italian Leonardo da Vinci) este un sistem în valoare de 120 de milioane de euro care promite să utilizeze inteligența artificială pentru a întreprinde „cercetări fără precedent”, potrivit Comisiei Europene. În plus, sistemul este axat pe sustenabilitate și este dotat cu instrumente care să permită o ajustare dinamică a consumului de energie. De asemenea, acesta utilizează un sistem de răcire cu apă pentru o eficiență energetică sporită.
„Am început să promovăm o extraordinară infrastructură de calcul de ultimă generație pentru următoarele decenii”, a declarat Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. „Aceasta va acționa ca un catalizator pentru a stimula în continuare excelența noastră științifică și creativitatea industrială și pentru a face din Europa principalul loc pentru atragerea și producerea de cercetări și inovații revoluționare.”
Să ne gândim puțin. Un supercalculator, clasat pe locul patru în topul celor mai puternice 500, este în proprietate europeană. Ce înseamnă însă acest lucru pentru continent?
Performanța supercomputerului Leonardo, potrivit părților interesate
Potrivit Comisiei Europene, Leonardo a fost dezvoltat și asamblat în Europa. Investiția comună în acest proiect este finanțată de Comisie, de Ministerul italian al Universităților și Cercetării și de consorțiul CINECA, format din alte cinci țări participante la EuroHPC (Austria, Grecia, Ungaria, Slovacia și Slovenia). Odată ce mega-computerul va fi complet operațional, va avea o putere de calcul de aproape 250 de petaflopi, ceea ce înseamnă că poate efectua 250 de milioane de miliarde de calcule pe secundă. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, cel mai recent Apple Neural Engine poate procesa doar până la 15,8 trilioane de operații pe secundă. Iată un ghid util privind numerele mari, dacă dorești să înțelegi mai bine aceste cifre.
Datorită capacității sale extraordinare, Leonardo va putea efectua cercetări în domeniul cancerului și al descoperirii de medicamente și va putea investiga felul în care funcționează creierului uman.
Utilizarea capacității supercomputerelor în scopul dezvoltării sustenabile
De asemenea, Comisia Europeană afirmă că Leonardo va fi folosit pentru a descoperi tehnologii energetice curate și pentru a realiza simulări mai precise ale climei. Leonardo va ajuta, de asemenea, la predicția și monitorizarea dezastrelor naturale și pandemiilor. În cazul în care toate acestea sună puțin exagerat, citește aici mai multe despre modul în care supercomputerele ne-au ajutat la realizarea unui vaccin împotriva Covid-19.
Cum poate fi folosit Leonardo pentru dezvoltarea unor proiecte pentru orașe inteligente și reziliente
Potențialul supercomputerului Leonardo este evidentă, motiv pentru care se poate afirma că puterea sa ar trebui utilizată și pentru dezvoltarea unor proiecte care vizează orașe mai inteligente și mai reziliente. De exemplu, în Tokio, Kawasaki a semnat, în iunie anul trecut, un contract cu conglomeratul japonez de IT Fujitsu pentru a conecta cetățenii și companiile la o viziune a „orașului viitorului”.
Printre modalitățile prin care Leanardo poate ajuta orașele inteligente se numără: consolidarea cercetării în domeniul energiei, monitorizarea poluării aerului, proiectarea și planificarea mai inteligentă și îmbunătățirea transportului. Potrivit doctorului Jeremy Chan de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, supercalculatoarele „ajută planificatorii urbani să efectueze simulări, să facă predicții și să construiască modele, aducând visul unui oraș inteligent mai aproape de realitate”. În cazul acesta, de ce ar fi Leonardo diferit?