5 miliarde de telefoane pe an la gunoi
Știm deja că deșeurile electronice sau e-deșeurile, reprezintă o problemă tot mai mare la nivel mondial, întrucât tehnologia se dezvoltă tot mai mult, iar noi suntem mereu în căutarea ultimului model, a celui mai nou. Însă prețul pe care îl plătim este integritatea mediului înconjurător.
Se estimează că 5,3 miliarde de telefoane mobile vor fi scoase din uz până în 2022, un număr atât de mare încât, dacă ar fi așezate unul peste altul, ar ajunge la o înălțime de 50.000 de kilometri, echivalentul a 120 de ori înălțimea Stației Spațiale Internaționale și aproape o optime din distanța dintre Pământ și Lună. Ne aruncăm telefoanele vechi la coșul de gunoi sau le uităm într-un sertar, în ciuda faptului că există multe resurse valoroase care pot fi reciclate din telefoanele vechi, inclusiv aur, cupru, argint sau paladiu.
Un sondaj WEEE Forum realizat pe un eșantion de 8775 de locuințe europene din șase țări: Portugalia, Olanda, Italia, România, Slovenia și Regatul Unit, arată că o familie europeană deține în medie 74 de produse electronice, inclusiv telefoane mobile, tablete, laptopuri, unelte electrice, uscătoare de păr, prăjitoare de pâine și alte aparate de uz casnic (cu excepția veiozelor). Dintre aceste dispozitive, 13 sfârșesc prin a fi depozitate: nouă pentru că nu sunt folosite, iar patru pentru că sunt stricate.
Principalele motive pentru care lumea păstrează dispozitivele electronice sunt: perspectiva unei reutilizări viitoare (46%), intenția de a le vinde (15%), valoarea sentimentală (13%), presupusa valoare în viitor (9%) sau lipsa de informații privind modul de reciclare a dispozitivului (7%).
Chiar nu mai este acceptabil să fim nevoiți să ne schimbăm dispozitivele la fiecare 2-3 ani. Prin prelungirea duratei de viață a dispozitivelor noastre electronice nu numai că se evită producerea de deșeuri, dar se reduc și emisiile poluante. Și în acest sens, directiva Uniunii Europene urmărește să contribuie la o producție și un consum sustenabile prin prevenirea creării de deșeuri electronice ca primă prioritate, contribuind la utilizarea eficientă a resurselor și la recuperarea materiilor prime secundare prin reutilizare, reciclare și alte forme de valorificare și îmbunătățind performanțelor de mediu ale tuturor celor implicați în ciclul de viață al echipamentelor electrice și electronice.
Prea multe dispozitive ajung la gropile de gunoi, ceea ce reprezintă atât o problemă privind poluarea, cât și o risipă de cantități mari de metale și minerale rare, care ar putea fi reciclate și folosite la realizarea unor produse noi. În timp ce statele analizează cu atenție lanțurile de aprovizionare cu minerale necesare pentru a alimenta tranziția către o energie curată, o sursă reală se află ascunsă în sertarele și coșurile de gunoi din întreaga lume. Depinde și de noi să o punem din nou în valoare.