Hrană + Energie = Independență

Fotografie de Derek Sutton de pe Unsplash

Parcurile solare de ultimă generație care permit ca producția de energie și de alimente să funcționeze în sinergie pe aceeași parcelă, pot contribui la rezolvarea problemei tot mai mari a utilizării terenurilor în domeniul energiei solare. 

Există o amplă polemică în legătură cu utilizarea terenurilor pentru energie solară în comparație cu utilizarea lor pentru agricultură, dar nu trebuie să facem nicio alegere. Aceste două sectoare pot fi combinate, iar acest lucru este absolut vital pentru viitorul industriei energetice, deoarece plantele și panourile solare pot coexista în simbioză. Parcurile solare agrivoltaice permit ca lumina solară să ajungă la sol, astfel încât sub panouri să poată fi cultivate plante.

În contextul războiului care se desfășoară în vecinătatea noastră, secu­ritatea alimentară şi cea energe­tică a României și a tuturor statelor europene sunt obiective care nu suferă amânare și nici abordări superficiale sau amatoriale. Iată de ce agricultura agrivoltaică ar putea fi soluția nu doar la una, ci la ambele probleme puse în discuție. Iar exemplele încep deja să apară.

Recapitulând, agricultura agrivoltaică nu doar că utilizează terenurile în mod mai sustenabil, ci contribuie și la îmbunătățirea aprovizionării cu resursele cele mai necesare pentru dezvoltarea umană - alimente, apă și energie. În timp ce ne dorim să ajungem la emisii nete zero până în 2050, în conformitate cu Pactul Verde European, iar Europa încearcă să își reducă dependența de hidrocarburile rusești, statele se grăbesc să își sporească capacitatea de producție a energiei solare, în vederea independenței energetice mult dorite.

Cantitatea de alimente și energie care poate fi generată de un proiect agrivoltaic depinde în mare măsură de amplasarea sistemului, de culturile cultivate și de poziționarea panourilor. De exemplu, fermierii din țările mai întunecoase și mai reci, cum ar fi Germania sau Danemarca, ar trebui să folosească o densitate mai mică a panourilor, distanțându-le mai mult între ele, pentru a nu răpi culturilor lumina solară limitată.

Chiar dacă eforturile se află încă în fază incipientă și este devreme să spunem cu certitudine ce impact pe termen lung vor avea, rezultatele obținute până în prezent sunt, fără îndoială, încurajatoare și ne oferă motive convingătoare în vederea explorării agriculturii agrivoltaice și mai în detaliu.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Condamnați la exces de plastic

Next
Next

Lansarea supercomputerului Leonardo: ce ar putea însemna pentru dezvoltarea sustenabilă și orașele inteligente