Inovații ce repară lumea
Fotografie de Clay Banks de pe Unsplash
Avem un impact negativ asupra planetei prin: suprapopulare, poluare, arderea combustibililor fosili, defrișări și multe altele. Activitățile noastre declanșează schimbări climatice, erodează solul, slăbesc calitatea aerului și a apei potabile. E timpul să înțelegem că dacă avem un impact asupra mediului, avem și responsabilitatea reechilibrării lui. Iată de ce vreau să-ți prezint 3 inovații care, deși într-o mică măsură, repară lumea.
1.Computerul alimentat prin fotosinteză
Alimentarea unui dispozitiv electronic folosind energia produsă de alge nu este science-fiction, ci realitate. O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a reușit să alimenteze un microprocesor în mod continuu timp de un an, folosind doar cianobacterii, numite și alge verzi-albastre. Rezultatul utilizării cianobacteriilor este peste așteptările oamenilor de știință. Acest tip de alge nu are nevoie de hrană, deoarece ele se hrănesc prin fotosinteză, iar sistemul este capabil să funcționeze și în absența luminii solare, deoarece cianobacteriile pot produce energie chiar și în întuneric.
Momentan acest sistem, realizat din materiale comune, ieftine și în mare parte reciclabile, reprezintă o modalitate fiabilă și regenerabilă de a alimenta dispozitive electronice mici și ar putea fi reprodus cu ușurință de sute de mii de ori pentru a alimenta un număr mare de dispozitive componente ale universului IoT (InternetOfThings). Însă, această inovație s-ar putea dovedi în viitor deosebit de utilă și la alimentarea cu energie a computerelor și a altor dispozitive tehnologice, în locuri puțin accesibile ale planetei.
2.Apa potabilă filtrată prin gunoi
Dificultățile legate de accesul la apă potabilă sunt încă o problemă în multe regiuni ale planetei. Un tânăr inventator din Uganda a găsit o soluție inovatoare la această problemă, inventând Eco, purificatorul de apă portabil, care folosește deșeuri alimentare. Deșeurile sunt uscate și combinate cu enzime speciale pentru a produce un "cărbune activ" care filtrează apa și o face potabilă. Apoi, această pudră filtrantă este folosită într-un recipient portabil special pentru a colecta și purifica apa, care folosește energia solară pentru a începe procesul de purificare. Dispozitivul a fost deja instalat în școli, centre de sănătate și tabere de refugiați, fiind pus la dispoziția celor mai nevoiașe segmente ale populației.
3.Enzima care mănâncă plasticul
Plasticul este, fără îndoială, cea mai dăunătoare formă de poluare pentru ecosistemul nostru și are nevoie de milenii pentru a se descompune în întregime, în timp ce noi nu avem atât de mult timp la dispoziție pentru a ne salva planeta. Tocmai de aceea am fost încântat să descopăr că o echipă de cercetători internaționali a reușit să dezvolte, cu ajutorul unui algoritm, o variantă enzimatică capabilă să descompună produsele din plastic într-un timp foarte scurt, de la o săptămână la câteva ore.
"Posibilitățile de a valorifica acest proces de reciclare de ultimă generație sunt nelimitate în toate industriile", a declarat Hal Alper, profesor în cadrul Departamentului McKetta de Inginerie Chimică de la UT Austin. "Dincolo de industria evidentă de gestionare a deșeurilor, acest lucru oferă, de asemenea, corporațiilor din orice sector oportunitatea de a-și asuma un rol de lider în reciclarea produselor lor. Prin aceste abordări mai sustenabile ale enzimelor, putem începe să ne imaginăm o adevărată economie circulară a materialelor plastice."
La nivel mondial, mai puțin de 10% din plasticul total a fost reciclat. Cea mai frecventă metodă de eliminare a plasticului, în afară de aruncarea la groapa de gunoi, este arderea acestuia, care este costisitoare, consumatoare de energie și elimină gaze nocive în aer. Acum avem o alternativă și e cazul să o punem în aplicare imediat.
Care dintre aceste inovații ți se pare mai interesantă și cu potențial de aplicabilitate mai mare?