Go Green and Go Home: Top 5 orașe care promovează grădinăritul urban

Prietenii care grădinăresc împreună rămân împreună.

Potrivit Urban - un proiect ecologic al Uniunii Europene și al programului Erasmus+ - grădinile urbane comunitare oferă o oportunitate pentru activități constructive, contribuții comunitare, construirea de relații și dezvoltarea abilităților interpersonale. În plus, grădinăritul urban contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la dimensiunea ecosistemică. După cum puteți vedea, grădinăritul urban înseamnă mai mult decât înfrumusețarea spațiilor.

Conserve Energy Future enumeră diverse beneficii ale agriculturii urbane. În primul rând, aceasta poate stimula interesul pentru agricultură, în special în rândul copiilor.  De asemenea, stimulează securitatea alimentară, contribuie la economiile locale prin crearea de locuri de muncă și contribuie la conștientizarea problemelor de mediu. Nu în ultimul rând, grădinăritul urban îmbunătățește, de asemenea, bunăstarea generală a organismului uman. Toate acele activități de săpat, cosit și greblat ard calorii (în timp ce te distrezi), iar cercetătorii au asociat grădinăritul cu reducerea riscului de obezitate, diabet și boli de inimă, scrie Conserve Energy Future.

Beneficiile agriculturii urbane sunt numeroase, indiferent din ce unghi le privești. Iată câteva orașe din lume care practică grădinăritul urban:

Paris, Franța, deschide calea verde a agriculturii urbane

Fotografie de Sirisvisual de pe Unsplash

Uită de Turnul Eiffel ca atracție de neratat. Parisul este casa unor acoperișuri și ziduri care însumează sute de hectare de vegetație. Datorită inițiativei Parisculteurs din 2016, orașul acoperă spațiile nefolosite pentru a menține biodiversitatea. Programul abordează, de asemenea, utilizarea sustenabilă a resurselor, încorporând în același timp integrarea socială. 

Bruxelles, Belgia, pune din nou accentul pe bunătățile autohtone

Fotografie de Sergio Otoya de pe Unsplash

Bruxelles ia în serios sintagma „de la fermier până la furculiță”, sprijinind fermele locale urbane și rurale, cu scopul de a reduce risipa de alimente. Potrivit blogului de agricultură Agritecture, cererea locuitorilor pentru produse organice și produse locale a crescut, ceea ce a dus la o politică care prevede o reducere cu 30% a risipei.

Londra, Marea Britanie, apelează la laboratoare ecologice pentru agricultura urbană

Orașele care caută inspirație pentru agricultură pe acoperișuri și în tuneluri nu trebuie să privească mai departe de centrul regal al Londrei, unde agricultura urbană și grădinăritul comunitar sunt la fel de populare ca o ceașcă de ceai în zori. Programe precum Green Lab creează incubatoare agritech pentru antreprenorii din domeniul agriculturii unde, la fel ca la Bruxelles, se pune mare accent pe crearea de comunități care folosesc și promovează surse de hrană sustenabile.

Orașul New York, SUA: o junglă grădină urbană

Fotografie de Megan Bucknall de pe Unsplash

Marele Măr (cum mai este numit New York-ul) se înfruptă din agricultura urbană, în ciuda faptului că nu prea are spațiu pentru nimic altceva în afară de un taxi galben și o felie de pizza deep dish din Brooklyn. Vă vine să credeți sau nu, dar această junglă de beton are peste 500 de grădini comunitare și aproape 750 de grădini școlare. Ca să nu mai vorbim de grădina urbană de 21.000 de metri pătrați care este GrowNYC Teaching Garden, unde straturile de legume sunt realizate din materiale reciclate. Vorbim despre orașul în care visele (de grădinărit urban) devin realitate.

Singapore face pași verzi spre agricultura urbană

Sursa: Grădina Comunității în floare din Jurong Central Park / Facebook

Singapore este cunoscut pentru faptul că se concentrează pe organizațiile și inovațiile locale, iar agricultura urbană nu face excepție. Localnicii sunt încurajați să participe și să dezvolte ferme urbane, pe care guvernul le-a sprijinit prin intermediul programului Community in Bloom. În cadrul acestui program au fost construite 1.500 de grădini comunitare.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Cumpăr teren agricol extra… planetar

Next
Next

Inovații ce repară lumea