Cumpăr teren agricol extra… planetar
Noi și activitățile noastre suntem cauza schimbărilor climatice, iar aceste schimbări au impact atât asupra noastră, cât și asupra naturii și economiei. Deja, unele populații sunt afectate de valuri de căldură sau secetă, altele de furtuni, iar altele de foamete. Regretele și reproșurile nu schimbă nimic. Trebuie să găsim soluții și cât mai curând. Ai auzit cu siguranță expresia „think outside the box” (gândește în afara tiparelor)”. Ei, bine, e timpul să mergem mai departe și să „gândim în afara planetei”.
M-ai crede dacă ți-aș spune că agricultura urmează să se mute în spațiu? Probabil că nu. Mi-a fost greu și mie să cred. Dar dacă ți-aș spune că există deja de câțiva ani proiecte de agricultură dezvoltate pe orbita Pământului?
Trăim într-o lume care se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra agriculturii, ca urmare a schimbărilor climatice și a vulnerabilității circuitelor de aprovizionare, iar unii cercetători cred că agricultura în spațiu, cunoscută și sub numele de mutageneză spațială, ne-ar putea ajuta să adaptăm culturile agricole terestre la noile provocări de mediu.
Plantele care cresc din semințe trimise pe orbita Pământului, în mediul unic al gravitației scăzute și în afara scutului magnetic al planetei, dobândesc noi calități, care le fac mai rezistente la secetă și la anumite boli. În timp ce unele mutații împiedică plantele să crească, altele le avantajează, făcându-le mai rezistente la condiții extreme de creștere sau ajutându-le să producă mai multă cantitate într-o singură tulpină, crescând mai repede sau necesitând mai puțină apă.
Evident, obstacolele nu lipsesc, dar cercetările continuă, întrucât asigurarea accesului la hrană va fi esențială atât pentru explorarea spațială, cât și pentru supraviețuirea noastră pe planetă.
Știai că în 2015, un echipaj uman a gustat pentru prima dată o salată cultivată în spațiu? Sau știai că pe lângă grâu, oamenii de știință chinezi au produs deja orez, porumb, soia, lucernă, susan, bumbac, pepeni verzi, roșii, ardei grași și alte tipuri de legume cultivate în spațiu?
Însă nu doar China desfășoară astfel de activități. O companie americană a anunțat că intenționează să opereze sere pe orbită în vederea dezvoltării de noi soiuri de culturi mai potrivite pentru a hrăni planeta, în condițiile în care aceasta se confruntă cu schimbări climatice drastice.
Probabil, cercetarea în domeniul producției de alimente în condiții extreme, în spațiu, ar putea fi cheia pentru îmbunătățirea capacităților noastre agricole în zonele de deșert și în climatele aride. Nu știu ce ne rezervă viitorul și doar timpul ne va dovedi dacă am avut dreptate sau nu, însă, până atunci, dă-mi voie să cred că viitorul agriculturii este în spațiu.
Dacă ești de altă părere sau dacă ți s-a părut interesant ce ai citit, lasă-mi un comentariu.