Orașe verzi vs orașe inteligente: Cum se orientează orașe precum Toronto către o sustenabilitate centrată pe oameni
În lupta împotriva schimbărilor climatice, din ce în ce mai multe orașe se concentrează asupra sustenabilității - în special orașele care conștientizează amenințarea reprezentată de expansiunea urbană rapidă, de emisiile de gaze cu efect de seră și de problemele socio-economice cu care se confruntă locuitorii lor, ca urmare a acestora.
Sustenabilitatea nu este un concept nou pentru orașe, iar multe dintre acestea depun eforturi de ani de zile pentru a deveni orașe inteligente. Cu toate acestea, există o nouă vedetă în devenire (metaforic vorbind), care se îndepărtează de conceptul tradițional de oraș inteligent. Salutați Orașul Sustenabil, denumit și Orașul Verde. Conform acestei definiții, orașele sustenabile îmbrățișează obiectivul dublu al schimbărilor climatice și al îmbunătățirii vieții locuitorilor. Acest tip de oraș se îndepărtează de ideologia tradițională a unui oraș inteligent bazat pe planificare urbană și care merge mână în mână cu tehnologia și sistemele la un nivel aproape exclusiv.
Timp de mulți ani, "orașul inteligent" a fost în avangarda inovației, ceea ce mă face să mă întreb: sunt, oare, zilele orașului inteligent tradițional numărate, iar orașele sustenabile reprezintă o abordare mai potrivită? Iată ce am descoperit.
Orașe inteligente vs orașe sustenabile
La fel ca în orice domeniu de cunoaștere, există un surplus de informații atunci când se fac studii privind orașele inteligente și sustenabile. Din acest motiv, consider că este util să ne întoarcem pur și simplu la elementele de bază și să înțelegem definiția fiecărui tip de oraș, precum și diferența dintre aceste două abordări.
Orașele Inteligente
Acest termen este utilizat pentru a face referire la ideea de planificare urbană axată pe sisteme inteligente. Guvernele din întreaga lume folosesc această ideologie pentru a crea programe axate pe dezvoltarea sustenabilă, creșterea economică și fericirea locuitorilor.
După cum s-a menționat anterior, tehnologia și sistemele se află în centrul acestei abordări. În plus, acest concept de orașe inteligente se concentrează mai mult pe mijloacele de abordare, decât pe rezultat. Gândiți-vă la instrumente precum algoritmii, inteligența artificială, gestionarea infrastructurii și big data; toate aceste lucruri conduc la ceea ce este cunoscut astăzi pe scară largă ca fiind un oraș inteligent.
Orașele Sustenabile
Pe de altă parte, orașele sustenabile se concentrează mai mult pe schimbările climatice și pe calitatea vieții locuitorilor lor. Spre deosebire de orașele inteligente, unde tehnologia este importantă, orașele sustenabile caută să îmbunătățească aceste aspecte prin planificare sustenabilă, restaurare culturală și de patrimoniu și crearea de spații verzi în interiorul orașelor.
Orașe inteligente care doresc să devină orașe sustenabile: cazul orașului Toronto
Potrivit MIT Technology Review, Toronto, Canada, cândva orientat spre a deveni un oraș inteligent, a anunțat la începutul acestui an cum intenționează să devină un oraș sustenabil. Un plan de dezvoltare "seamănă cu o listă de dorințe pentru orice urbanist pasionat", continuă Technology Review, enumerând 800 de apartamente, o pădure de doi acri, o fermă pe acoperiș, un loc de desfășurare a activităților artistice și o promisiune de a avea zero emisii de carbon.
Cu câțiva ani în urmă, inovația propusă pentru aceeași zonă a orașului era axată pe tehnologii noi și strălucitoare, cum ar fi robo-taxi, trotuare încălzite, colectarea autonomă a gunoiului și chiar un sistem digital care să monitorizeze orașul - toate acestea sunând foarte SF într-un fel! Cu toate acestea, din cauza unei conjuncturi de preocupări legate de confidențialitate din partea locuitorilor și a ceea ce orașul a susținut că a fost o "nesiguranță economică fără precedent", proiectul a fost întrerupt.
După cum notează Karrie Jacobs, planurile privind orașele orientate spre tehnologie se concentrează adesea pe ceea ce poate face aceasta, mai degrabă decât pe ceea ce ar trebui să facă. "Dacă eșecul planurilor din Toronto, privind orașul inteligent, ne-a învățat ceva, este că aceste tehnologii trebuie să răspundă mai bine la nevoile umane."
Pe măsură ce orașele inteligente continuă să evolueze, trebuie, de asemenea, să continuăm să adaptăm ceea ce înseamnă acest concept la nevoile cetățenilor noștri. Iar în acest moment, prioritizarea sustenabilității este singura modalitate prin care putem spune că orașele noastre devin cu adevărat inteligente.