„Din bube, mucegaiuri şi noroi. Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”
Amintindu-mi versurile lui Arghezi din Testament, nu pot să nu mă întreb dacă poetul doar își creiona arta poetică sau a fost un vizionar timpuriu al timpurilor noastre, anticipând reciclarea și economia circulară.
Am discutat recent despre țări și idei care se poziționează în fruntea inovației în domeniul gestionării deșeurilor, dar haideți să vedem cum ne prezentăm noi, românii, la acest capitol.
Dacă în 2018, UE a fixat niște ținte ambițioase privind reciclarea deșeurilor de ambalaje și depozitele de deșeuri, obiectivul acestor noi norme fiind acela de a promova trecerea la un model mai sustenabil, cunoscut sub numele de economie circulară, în martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune care viza reducerea deșeurilor printr-o mai bună gestionare a resurselor.
România, deși produce 272 kg de deșeuri municipale/cap de locuitor (o cantitate scăzută față de media europeană), stă totuși prost la alte capitole (doar 14% din cantitatea de deșeuri sunt reciclate și compostate, în condiţiile în care media europeană este de 45%), depozitând la gropile de gunoi 71% din cantitatea de gunoi generat.
În 2021 Comisia solicită României și altor 12 state membre să transpună integral în legislația națională noile norme ale UE privind depozitele de deșeuri. Se urmărește limitarea proporției deșeurilor municipale trimise la depozitele de deșeuri la 10% până în 2035 și introducerea de norme privind calcularea modului în care sunt atinse obiectivele privind deșeurile municipale.
Deși situația actuală nu este tocmai roz, prin Componenta 3 a Planului Național pentru Redresare și Reziliență, România ar putea beneficia de 1,2 miliarde de euro pentru a rezolva problema gunoaielor până în 2026, autorităţile asumându-și peste 50 de reforme care ar putea „face curățenie” în România.
Dar PNRR-ul nu vizează doar autoritățile centrale sau pe cele locale, ci pe fiecare dintre noi. De aceea te întreb: tu cum te implici în aceste proiecte legate de reciclare și cum vezi tranziția spre economia circulară? Ce inițiative ai observat luând amploare în comunitatea ta?