Care este vârsta de pensionare a mașinii tale?
Reciclarea, gestionarea deșeurilor și economia circulară sunt teme la care revin cu drag, însă sunt teme majore ce se ramifică și ating o mulțime de aspecte concrete din viața fiecăruia dintre noi. Azi, aș dori să aduc în discuție autovehiculele noastre, cele care ne fac viața mai ușoară, ajutându-ne să ne deplasăm din punctul A în punctul B, dar, în același timp, ne fac să devenim mai leneși și să respirăm un aer mai puțin curat.
La final de 2020 vârsta parcului auto era de 16,9 ani în România la categoria autoturisme, în timp ce media UE este de 11,8 ani. Timpul trece și, inevitabil, ne întrebăm: ce se întâmplă cu aceste autoturisme când ajung la capătul puterilor lor?
La nivelul UE greutatea totală a autoturismelor, a furgonetelor și a altor vehicule ușoare de marfă casate în 2019 a fost de 6,9 milioane de tone; 95,1 % din piese și materiale fiind refolosite și valorificate, în timp ce 89,6 % au fost reutilizate și reciclate.
Cum stau lucrurile în cazul României? Noi ne-am angajat prin PNRR să îndepărtăm 250.000 de mașini vechi de pe străzi, până în anul 2026, proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani putând să le valorifice fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă. Știm că la noi, de când râul s-a încuscrit cu ramul, există tradiția reparatului și cârpitului. Dar în contextul în care reducerea emisiilor vehiculelor este strâns legată de scăderea considerabilă a numărului de decese cauzate de poluarea aerului, poate ar fi cazul să înlocuim datina și obiceiul resuscitării mașinilor vechi, alimentate cu combustibili fosili, cu autovehicule capabile să ne ducă nu doar din punctul A în punctul B, ci mai ales în mileniul 3.
Tu cum vezi această transformare a parcului auto național, dar mai ales pe cea de mentalitate privind mașinile pe care le conducem în România?