Gratis cu trenul prin Europa

Fotografie de Ian Taylor de pe Unsplash

Dacă ai 18 ani și îți șade bine cu drumul, poți descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare din cadrul programului DiscoverEU. Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, nu trebuie decât să fii rezident în Uniunea Europeană sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia), să te înscrii pe Portalul european pentru tineret și să răspunzi la un quiz alcătuit din câteva întrebări.

În iunie 2018 Comisia Europeană a lansat programul DiscoverEU prin intermediul căruia aproape 1 milion de candidați s-au înscris pentru permisele de călătorie disponibile, 72% dintre candidați declarând că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință, iar pentru mulți dintre ei, fiind și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, devenind astfel mai independenți. În plus, au avut șansa de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine.

Posibilitatea de a vizita aproape 30 de țări și sute de orașe se poate transforma din oportunitate în impas dacă nu ai o idee clară de unde să începi și ce obiective vrei să bifezi. Așa că dacă ai nevoie de inspirație atunci când îți planifici traseul, DiscoverEU îți propune câteva variante, în speranța că unele dintre ele vor corespunde intențiilor tale de călătorie. De exemplu, anul acesta, participanții vor putea parcurge itinerarul noului Bauhaus european, lansat în ianuarie 2023, scopul acestuia fiind acela de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța de a face din Uniunea Europeană un loc frumos, sustenabil și ospitalier pentru toți. Itinerarul Verde îți permite să explorezi diferitele orașe europene care sunt atât minunate de vizitat, cât și prietenoase cu mediul. Unele dintre aceste orașe au fost premiate pentru eforturile lor în ceea ce privește mediul înconjurător, devenind câștigătoarele titlurilor de Capitale Verzi Europene și Frunză Verde.

Dacă ai o slăbiciune pentru turnuri gotice impunătoare, colecții vestimentare care dau tonul în modă, compoziții muzicale care definesc genuri sau povești populare transmise din generație în generație, este clar că trebuie să călătorești de-a lungul uneia dintre rutele secundare ale itinerarului cultural DiscoverEU, fiecare dintre ele având ca temă un aspect diferit al culturii. Dacă nu poți alege încă un itinerar, privește către viitor și alege orașele recunoscute ale UE pentru soluțiile lor inovatoare la provocări precum transportul și accesul la serviciile publice. Sau „orașele inteligente”, care utilizează datele și inteligența artificială pentru a face mai eficiente operațiunile orașului sau tehnologii de ultimă generație pentru a îmbunătăți viața locuitorilor într-un mod ecologic, sustenabil și responsabil. Sună bine? Atunci drum bun urmând itinerarul digital!

În 2023 vor avea loc două runde de înscrieri în cadrul Acțiunii DiscoverEU, iar participanții vor primi sprijin suplimentar, cum ar fi posibilitatea de a călători împreună cu însoțitori, întrucât Comisia încurajează transportul feroviar sustenabil. Mai mult, aceștia sunt încurajați să contacteze alți participanți la inițiativă pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și sustenabil.

Dacă comunicatele oficiale ale structurilor UE au un ton mai puțin personal, poți să afli mai multe detalii lecturând aici experiențele a cinci tineri români, porniți la drum prin Europa cu „trenul” DiscoverEU. Iar dacă vei fi unul dintre norocoșii câștigători a unui permis gratuit cu trenul și ai nevoie de sugestii de călătorie, sfaturi, recomandări sau orice tip de informație utilă, aruncă o privire aici înainte de a porni la drum.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Am întrebat 1.000 de români

Next
Next

Cu toate pânzele sus către o securitate maritimă a UE