Cu toate pânzele sus către o securitate maritimă a UE
În contextul în care 80% din comerțul mondial se face pe mare, 2/3 din rezervele mondiale de petrol și gaze naturale sunt extrase din mare sau transportate pe mare, iar până la 99% din fluxurile globale de date și comunicațiile internaționale se realizează prin cabluri submarine (peste 1,3 milioane de kilometri), să ne asigurăm că avem mări și oceane sigure este o preocupare vitală pentru economia europeană și mondială. Așadar, principalele obiective ale strategiei de securitate maritimă a UE sunt:
Protejarea intereselor UE pe mare - cetățeni, economie, infrastructură și frontiere
Protejarea resurselor noastre naturale și a mediului marin
Respectarea dreptului internațional, în special a Convenției Națiunilor Unite privind Dreptul Mării
Reacția promptă și eficientă la amenințările în creștere (de exemplu, amenințările cibernetice și hibride)
Asigurarea unei formări și educații relevante pentru a contracara amenințările (de exemplu, competențele cibernetice).
Pentru a fructifica la maximum potențialul mărilor și oceanelor într-un mod sustenabil, domeniul maritim mondial trebuie să fie sigur, iar UE are de gând să consolideze instrumentele de care dispune pentru a promova securitatea maritimă. Probabil tocmai din această cauză, UE și-a actualizat recent strategia în vederea protejării domeniul maritim împotriva unor noi amenințări.
Deși ne confruntăm, în continuare, cu provocări critice precum: pirateria, jaful armat pe mare, introducerea ilegală de migranți și traficul de ființe umane, arme și narcotice sau terorismul, acestora li se adaugă amenințări noi și în continuă evoluție, în contextul intensificării concurenței geopolitice, a schimbărilor climatice și a degradării mediului marin, precum și a atacurilor hibride și cibernetice. Iată de ce trebuie să vedem strategia actualizată ca o oportunitate de a găsi și implementa soluții de durată la problemele cu care se confruntă UE și comunitatea internațională, în materie de de securitate maritimă. Iată pe scurt care sunt obiectivele strategice ale UE și ce presupun ele:
Intensificarea activităților pe mare presupune organizarea de exerciții navale la nivelul UE, dezvoltarea operațiunilor de pază de coastă în bazinele maritime europene, desemnarea de noi zone maritime de interes, intensificarea luptei împotriva activităților ilegale și ilicite pe mare, inclusiv a traficului de droguri și consolidarea inspecțiilor de securitate în porturile UE.
Cooperarea cu partenerii. UE a dezvoltat deja relații în domeniul securității maritime cu organizații multilaterale și regionale, atât la nivel global, cât și la nivel regional. Însă în contextul geopolitic dificil, UE ar trebui să-și intensifice cooperarea cu parteneri din vecinătatea sa și din alte zone maritime de importanță strategică, acest lucru fiind deosebit de important în lumina agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE își propune să devină lider în ceea ce privește conștientizarea problemelor din domeniul maritim prin îmbunătățirea colectării și schimbului de informații între diferitele sectoare maritime și prin facilitarea schimbului de informații între statele membre. Printre acțiuni se numără consolidarea supravegherii navelor de patrulare costieră și în larg și a mediului comun pentru schimbul de informații pentru domeniul maritim al UE și sporirea capacităților de supraveghere maritimă cu drone, aeronave de patrulare și tehnologie spațială.
Gestionarea riscurilor și a amenințărilor înseamnă să iei măsuri pentru a proteja porturile și a contracara amenințările în mediul maritim. Aceste măsuri pot include exerciții maritime periodice reale, crearea de planuri de cooperare pentru a monitoriza infrastructura subacvatică și maritimă, eliminarea armelor active și a celor chimice din mediul maritim prin utilizarea unor tehnologii inovatoare și cu un impact minim asupra mediului, precum și evaluarea posibilității de desfășurare a proiectelor de energie regenerabilă și a altor utilizări sustenabile în zonele maritime rezervate sau utilizate pentru activități militare.
Stimularea capacităților. Pentru a-și promova interesele în materie de securitate maritimă, UE ar trebui să accelereze dezvoltarea capacităților atât civile, cât și militare, implicând sectoarele industriale, după caz.
Educarea și formarea prin stimularea calificărilor hibride și în materie de securitate cibernetică, prin desfășurarea de programe de formare deschise partenerilor din afara UE, astfel încât UE să răspundă la noile amenințări într-un mod mai eficient, mai coordonat și mai cuprinzător.
„Trebuie să luăm în serios importanța strategică a oceanelor noastre. Dimensiunea maritimă este esențială pentru autonomia strategică a UE, deoarece prosperitatea Uniunii Europene și a statelor sale membre depinde de un ocean sigur și securizat” a concluzionat Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius. Aici poți aprofunda Politica maritimă integrată a UE, iar aici găsești detalii despre Strategia ei de securitate maritimă.