Am întrebat 1.000 de români
Utilizate de către Comisia Europeană și alte instituții, sondajele Eurobarometru au ca scop măsurarea percepției cetățenilor față de UE și a opiniei lor cu privire la diverse aspecte ale politicii europene, iar rezultatele lor sunt publice și pot fi accesate de către publicul larg și de către cercetători.
Haide acum să vedem pe cifre și procente ce păreri au românii conform celui mai recent sondaj de opinie, desfășurat în perioada 12 ianuarie – 6 februarie 2023, de către Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței.
Conform raportului Eurobarometru Standard 98, peste jumătate dintre români au încredere în Uniunea Europeană, neexistând diferențe între principalele grupe de vârstă în ceea ce privește încrederea acordată. Cu toate acestea, un procent destul de mare, 39% declară că nu au încredere în Uniunea Europeană. Se observă în acest context un aspect interesant și anume că 47% consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în cadrul Uniunii Europene, ceea ce reprezintă un procent semnificativ mai mare decât media europeană de 33%.
Românii se confruntă cu provocări semnificative legate de costurile legate de trai și situația economică. Chiar dacă peste jumătate dintre respondenți sunt mulțumiți de viața pe care o au (58%), aceștia sunt mai puțin mulțumiți comparativ cu media europeană (83%). Percepția asupra situației financiare a gospodăriilor din România s-a înrăutățit în comparație cu 2022, iar preocupările majore includ creșterea prețurilor, inflația, costul de trai, sănătatea și educația. Cu toate acestea, procentul de români care au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie (64%) este mai scăzut decât media europeană (81%).
Majoritatea românilor (58%) sunt mulțumiți de răspunsul Uniunii Europene la invazia rusă din Ucraina, în concordanță cu media europeană (56%), deși unii români asociază problemele economice ale țării cu războiul din vecini.
Deși majoritatea românilor folosesc internetul zilnic, nu îl consideră ca fiind o sursă de încredere pentru informații politice, preferând televizorul (87% îl urmăresc zilnic). Există o conștientizare a existenței știrilor false, dar doar jumătate dintre respondenți afirmă că știu să le identifice.
49% dintre români cred că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, în timp ce 58% sunt mulțumiți de viața pe care o au. Însă nivelul de satisfacție privind situația financiară a gospodăriei este în scădere.
Percepția și atitudinile românilor față de propria țară sunt predominant negative, cu 63% dintre români considerând că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită în România. Majoritatea românilor declară că situația generală din țară este proastă (72%), în condițiile în care peste 80% se sunt totuși atașați de țară și de localitatea în care locuiesc.
Încrederea românilor în politică, instituțiile statului sau în partidele politice a scăzut față de anul precedent, iar încrederea în Parlament și Guvern este la niveluri și mai reduse (ambele sub 25%). În schimb, în mod surprinzător, românii au încredere în armată, sistemul juridic și sistemul medical.
Așteptările românilor pentru următorul an sunt în general pesimiste, reflectând impactul negativ al pandemiei, crizei energetice, inflației și costului ridicat al traiului. Majoritatea nu se așteaptă la o schimbare în bine a vieții personale sau a situației economice a țării. Cu toate acestea, există un nivel moderat de optimism în ceea ce privește situația economică a Uniunii Europene
Deși îngrijorările românilor sunt bazate pe urmările pandemiei care au pus presiune pe situația gospodăriei lor, pe realitatea economică din ultimul an și pe situația internațională (în special din cauza proximității geografice a conflictului din Ucraina), nivelul nostru de încredere în Uniunea Europeană este apropiat de media cetățenilor din toate țările membre. Nimeni nu se aștepta la o creștere a încrederii în aceste vremuri tulburi, însă dreptul la libera circulație, de a munci și studia oriunde pe teritoriul UE sunt în continuare elemente pe care românii le apreciază și care îi fac în continuare să creadă în construcția europeană. Aici poți accesa informații referitoare la baza de date și celelalte rapoarte naționale.
Tu cum te raportezi la acest sondaj? Sunt previzibile sau surprinzătoare răspunsurile conaționalilor noștri intervievați?