Europa accelerează digitalizarea
Europa a început un proces de digitalizare în vederea tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, circulară și rezilientă, ambiția UE fiind dobândirea suveranității din punct de vedere digital, într-o lume deschisă și interconectată. Procesul a fost lansat prin aplicarea de politici digitale care să permită cetățenilor și companiilor să beneficieze de un viitor digital sustenabil și mai prosper, care pune oamenii pe primul plan. Iar pentru a transpune ambițiile digitale ale UE pentru 2030 în dispoziții concrete, viziunea Comisiei este ca:
1) cel puțin 80% dintre adulți să aibă competențe digitale de bază, iar în UE să existe 20 de milioane de specialiști angajați în sectorul TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor);
2) toate gospodăriile din UE să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, toate zonele populate să fie acoperite de tehnologia 5G, iar Europa să dispună de primul său calculator cuantic;
3) trei din patru companii să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială, peste 90% dintre IMM-uri să ajungă cel puțin la un nivel de bază de adoptare a tehnologiilor digitale, iar numărul de start-up-uri de tip unicorn din UE să se dubleze;
4) toate serviciile publice esențiale să fie disponibile online, toți cetățenii să aibă acces la dosarele lor medicale electronice, iar 80% dintre aceștia să utilizeze o soluție de identificare electronică.
În ianuarie 2023 s-a lansat primul ciclu de cooperare și monitorizare în vederea atingerii obiectivelor digitale ale UE pentru 2030, adică pentru prima dată, Parlamentul European, statele membre și Comisia au stabilit împreună obiective și ținte concrete în cele patru domenii-cheie și anume: competențele digitale, infrastructura, inclusiv conectivitatea, digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice online.
Comisia va defini indicatorii-cheie de performanță privind obiectivele digitale și va elabora, împreună cu statele membre, traiectoriile pentru fiecare dintre acestea pentru a evalua anual progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor. Ulterior, Comisia va publica primul raport privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital, care va actualiza, va evalua și va formula recomandări cu privire la progresele înregistrate în direcția atingerii țintelor și obiectivelor. Înainte de sfârșitul lui 2023, statele membre își vor prezenta primele foi de parcurs strategice naționale, iar Comisia va publica orientări în sprijinul acestora.
„Este important ca Europa să îmbrățișeze deceniul digital pentru a asigura succesul transformării noastre digitale. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să acordăm prioritate formării unor ingineri de înaltă performanță, îmbunătățirii conectivității pe întregul continent și îmbunătățirii infrastructurii pentru IMM-urile noastre. Vom colabora cu statele membre în vederea atingerii obiectivului nostru în materie de reziliență și autonomie până în 2030, concentrându-ne pe tehnologiile esențiale cum ar fi 5G, cloud computing, rețele de fibre optice, informatică cuantică și microelectronică” a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piața internă.
Abia aștept ca lucrurile să se pună în mișcare și să începem și noi să înlocuim pașii mărunți cu salturi uriașe în ceea ce privește digitalizarea, mai ales că, așa cum subliniam anul trecut, avem de recuperat un decalaj generos față de celelalte state membre și să ne luăm rămas bun de la dosarele cu șină.