Elixirul vieții? Fă pași!
E oficial, medicamentul minune care ar putea să ne prelungească viața a fost găsit. Se numește: activitate fizică. Probabil nu are cel mai plăcut gust, dar beneficiile sale sunt peste așteptări.
În urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană a publicat un sondaj Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice. Acesta arată că 38% dintre europeni fac sport sau exerciții fizice cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17% fac exerciții fizice mai puțin de o dată pe săptămână. În prezent, până la 45% dintre europeni nu fac niciodată sport sau activitate fizică. Deși este vorba de o stagnare în raport cu sondajul din 2017, promovarea constantă a sportului și a activității fizice rămâne în mod clar necesară. Sondajul mai arată și că, în timpul pandemiei, jumătate dintre europeni și-au redus nivelul de activitate fizică sau chiar au renunțat complet la ea.
Conform „Raportului privind starea globală a activității fizice”, publicat în octombrie 2022 de către Organizația Mondială a Sănătății, activitatea fizică are beneficii uriașe nu numai pentru sănătatea fizică și mentală a persoanelor, dar și pentru societate, mediu și economie. De exemplu, politicile de încurajare a mersului pe jos sau cu mersul cu bicicleta pot reduce poluarea atmosferică și fonică și pot atenua schimbările climatice. Iar participarea la activități sportive poate contribui la apropiere între membrii comunității și la dezvoltarea unor aptitudini noi și utile.
Principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate, urmată de dorința de îmbunătățire a condiției fizice și de relaxare. Deși jumătate dintre respondenți și-au exprimat dorința de a face mișcare în aer liber, o nouă tendință remarcată la aproximativ o treime dintre participanții la sondaj, este practicarea sportului la domiciliu. Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54 %), însă această proporție scade odată cu înaintarea în vârstă, iar motivele care îi împiedică pe europeni să fie activi sunt mai degrabă lipsa de timp și abia după, lipsa de motivație.
Datele sondajului european privind sportul și activitatea fizică se bazează pe răspunsurile primite la aproximativ 20 de întrebări din partea a 26580 de europeni din toate cele 27 de state membre. Dacă ești interesat de detaliile privind situația din România, în link-ul de mai sus găsești fișa noastră de țară.
Chiar dacă nu toți avem timp să mergem la sală, e posibil să obținem beneficii din activitățile de zi cu zi, deoarece exercițiile fizice de scurtă durată se cumulează, chiar dacă vorbim despre mersul pe jos, grădinărit sau treburile din gospodărie.
Pentru a evita impactul pe care îl are inactivitatea fizică asupra sănătății și economiei este necesar ca toate țările să accelereze acțiunile politice și investițiile în punerea în aplicare a unor politici și intervenții eficiente la nivel național, adaptate la resursele disponibile, la cultura și la comunitățile locale, întrucât activitatea fizică este benefică pentru persoanele de toate vârstele și niciodată nu este prea târziu pentru a începe să fii mai activ sau măcar mai puțin sedentar, pentru a-ți îmbunătăți sănătatea. În caz contrar, se estimează că, în fiecare an, inactivitatea fizică este asociată cu până la 5 milioane de decese la nivel mondial. În plus, același raport al Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că „aproape 500 de milioane de persoane vor dezvolta boli de inimă, obezitate, diabet sau alte boli care pot fi asociate cu inactivitatea fizică, între 2020 și 2030, cu un cost anual de 27 de miliarde de dolari”.
E greu să schimbi peste noapte comportamente sau atitudini. Dar e bine de ținut cont că activitatea fizică are numeroase beneficii, fiind asociată cu un risc mai mic de hipertensiune, boli cardiovasculare, cancer de sân și de colon, precum și de diabet. De asemenea, este asociată cu un impact pozitiv asupra sănătății mintale, reducând riscul de apariție a demenței, precum și ameliorarea anxietății și a depresiei.