Drumurile noastre poate
Autostrăzile din România au fost și rămân în continuare un subiect sensibil. Fiecare nouă guvernare îi reproșează celei precedente că ar fi putut face mai mult în privința aceasta, dar a preferat să redirecționeze resursele în alte părți. Cu toate acestea ne apropiem de borna de 1000 de km dați în folosință. O bună parte din acești aproape 1000 de km suferă întreruperi sau au parte de lucrări în curs, așa că puține trasee pot fi parcurse exclusiv folosind autostrăzile, cu toate acestea, hai să rămânem optimiști și să acceptăm că stăm mai bine decât în urmă cu câțiva ani.
România a propus în Planul aprobat toamna trecută de Comisia Europeană, construcția a 429 de km de autostradă care ar trebui să fie gata până în 2026 și ar costa 2,7 miliarde de euro. Din păcate, doar 11 km de autostradă au fost realizați efectiv până la sfârșitul verii lui 2022 și se speră la darea în folosință a altor circa 13 km înainte de sfârșitul anului. Și mai trist este faptul că la o căutare pe internet având ca subiect „autostrăzile din România” în loc să aflăm despre noi zeci și sute de km inaugurați, citim că România se situează pe ultimul loc într-un top al țărilor din Europa după numărul de km de autostradă construiți sau dăm peste știri tragi-comice cu vaci care blocheză traficul pe autostradă.
Între timp, în Italia, 250 de km (câte 125 de km pe sens) din autostrada A4 Torino-Milano vor fi refăcuți folosind grafenă, plastic dur reciclat și asfalt reciclat. Aceasta este o soluție inovatoare, o excepție în Europa, care va transforma autostrada în una mai ecologică și mai sigură, reducând emisiile de CO2. Spre deosebire de o reasfaltare tradițională, pentru realizarea suprafeței autostrăzii vor fi folosite aproximativ 1,5 milioane de kg de plastic dur provenit din obiecte precum coșuri, jucării și cutii de fructe, economisindu-se astfel aproape 23 de milioane de kg de bitum și 480 de milioane de kg de materii prime extrase din mine și cariere. Visul proiectanților este acela de a crea cea mai modernă, cea mai tehnologică și cea mai ecologică autostradă din Europa.
Și se pare că visul lor nu este departe de realitate, întrucât, o echipă de cercetători a demonstrat recent că deșeurile obținute din anvelopele vechi mărunțite, adăugate ulterior în compoziția asfaltului înainte de turnare, îl pot face mai robust și mai rezistent la căldură și la razele UV ale soarelui, prelungind de două ori durata de viață a suprafeței drumului. Mai mult, drumurile în compoziția cărora deșeurile de plastic sunt topite și amestecate cu materiale de pavaj, devin tot mai frecvente în întreaga lume. Deși, deocamdată, aceste tehnologii sunt de nișă, drumurile ar putea deveni una dintre numeroasele destinații ale plasticului aruncat. Iată, așadar, o modalitate eficientă prin care putem îngloba în mod inovativ plasticul, atenuând problema globală a deșeurilor.
Tot ce sper este că astfel de inițiative vor fi replicate în curând și pe autostrăzile altor țări europene și, de ce nu, într-un viitor nu foarte îmdepărtat și pe drumurile din țara noastră.