Cele mai verzi orașe europene pentru 2024

Fotografie de CHUTTERSNAP de pe Unsplash

Comisia Europeană a recunoscut de mult timp rolul esențial pe care îl joacă autoritățile locale în protejarea mediului și, ca o inițiativă de promovare și recompensare a acestor eforturi, a conceput premiul „Capitala verde europeană”. Mesajul pe care premiul își propune să îl transmită la nivel local este acela că avem dreptul de a trăi în zone urbane sănătoase și că orașele ar trebui să se străduiască să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor lor reducându-și impactul asupra mediului înconjurător. 

Începând din 2010, an de an, un oraș european este selectat drept Capitala Verde Europeană a anului. Premiul este acordat unui oraș care:


* Are un palmares constant de realizare a unor standarde de mediu ridicate și le oferă recunoaștere publică;

* Își fixează obiective continue și ambițioase pentru îmbunătățirea în continuare a mediului și dezvoltarea sustenabilă;

* Acținează ca exemplu, inspirând alte orașe și promovând cele mai bune practici comparativ cu celelalte orașe europene.


În cadrul unei ceremonii desfășurate la Grenoble, actuala Capitală Verde Europeană, a fost anunțată câștigătoarea ediției din 2024. Valencia a obținut acest titlu prestigios datorită realizărilor ei în domeniul turismului sustenabil, a neutralității climatice și a unei tranziții ecologice incluzive. La drept vorbind, 97% dintre locuitorii orașului locuiesc la mai puțin de 300 de metri de zone verzi. Și asta nu e tot: orașul a reușit să-și îmbunătățească calitatea aerului și să-și restaureze ecosistemele naturale, precum și să desfășoare un program de promovare a unei producții alimentare mai sănătoase și mai sustenabile.

Alte două orașe europene s-au distins, de asemenea, în ceea ce privește sustenabilitatea: Elsinore, din Danemarca, și Velenje, din Slovenia, care au primit premiul European Green Leaf 2024 pentru eforturile lor în domeniul protecției mediului. Elsinore abordează problema prețurilor ridicate la energie prin accelerarea renovării clădirilor și a conversiei surselor de căldură, inclusiv prin noi sisteme de încălzire urbană. De asemenea, orașul a reconstruit sistemul de canalizare pentru a separa apele pluviale de cele reziduale, ceea ce îmbunătățește calitatea apei și contribuie la adaptarea la schimbările climatice. Velenje depune eforturi constante în vederea eliminării treptate a cărbunelui, oferind, în același timp, noi oportunități de angajare în sectoarele ecologice, orașul fiind unul dintre primele din Slovenia care a instituit un sistem de colectare separată a deșeurilor.

Aproape trei sferturi dintre europeni trăiesc în zone urbane, prin urmare orașele noastre au devenit sursa multor provocări actuale de mediu. Iată de ce orașele care depun eforturi susținute pentru a construi medii mai sănătoase și mai verzi pentru locuitorii lor, devenind astfel și o sursă de inspirație pentru alte orașe, merită să le fie recunoscute meritele și apreciate eforturile. Sper ca într-o bună zi și unul dintre orașele noastre să se remarce la nivel european în ceea ce privește sustenabilitatea. Chiar anul acesta, Bistrița s-a numărat pentru printre finalistele Green Leaf, deci speranțele noastre sunt întemeiate, nu doar optimiste.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Primim cu propaganda? Uneori și fără să vrem

Next
Next

Finanțarea publică nu este un sac fără fund: Cazul indicatorilor de performanță în contractele de achiziții publice