Campionatul Mondial și Sustenabil
Iubitor de fotbal sau nu, dacă ai acces acces la internet sau televizor, nu ai avut cum să ratezi știrea că săptămânile trecute a avut loc, în Qatar, Campionatul Mondial de fotbal. Decizia de a acorda Qatarului drepturile de organizare ale ediției din 2022 a fost marcată de controverse, inclusiv acuzații de corupție și încălcări ale drepturilor omului, încă de când a fost anunțată pentru prima dată, în urmă cu 12 ani.
Moartea miilor de migranți pe șantierele stadioanelor în interiorul cărora s-au desfășurat meciurile competiției și poziția Qatarului față de drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ+ se numără printre problemele care i-au făcut pe unii iubitori ai sportului, dar în același timp și ai drepturilor omului să lanseze un strigăt de mobilizare în vederea boicotării Campionatului Mondial, tocmai pentru a sublinia că problemele legate de drepturile omului și de mediu, din țara gazdă nu pot fi trecute sub tăcere sau așezate în umbra acestei celebrări sportive. Iar strigătul lor a fost amplificat de către luările de poziție ale unor vedete curtate de oficialitățile din Qatar să participe la eveniment, aceste personalități refuzând și comentând totodată că ar fi greșit din partea lor să accepte și că se simt inconfortabil să ia parte la festivități.
Însă făcând un pas în spate, ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă astfel de mega-evenimente ar putea deveni vreodată cu adevărat ecologice, sustenabile și părți integrante ale unei lumi cu emisii reduse de carbon? Conform FIFA, Campionatul Mondial din Qatar ar avea o amprentă de carbon echivalentă cu 3,6 milioane de tone, care va fi compensată printr-o serie de inițiative. Experții, însă, nu sunt de acord cu estimările FIFA, fiind de părere că amprenta de carbon a Campionatului Mondial este mult peste 10 milioane de tone - deci de trei ori mai mare, cel puțin. În plus, se crede că va exista un cost uman direct al acestui turneu, iar impactul acestor emisii va fi unul global.
Campionatul Mondial are două domenii majore de impact asupra mediului. Numărul unu: transportul. Zborul cu avionul implică generarea unei cantități incredibile de carbon, ceea ce face ca deplasările fanilor să reprezinte cea mai mare sursă de emisii a fiecărui eveniment sportiv internațional major. Apoi, există o amprentă energetică și materială uriașă generată de construcția de noi stadioane, rețele de transport și hoteluri pentru a găzdui mulțimile de fani.
Când e vorba despre soluții, experții aduc în discuție reducerea numărului de echipe care participă la turneul final, aspect care ar reduce implicit și numărul de suporteri prezenți la Campionatul Mondial. O parte dintre cei care străbat mii de km doar de dragul atmosferei, ar putea fi convinși să rămână acasă dacă autoritățile din țările lor de proveniență ar lua în calcul extinderea zonelor desemnate pentru urmărirea meciurilor de către fani - vorbim despre locuri în care suporterii se adună și urmăresc meciul în fața unui ecran uriaș, susținându-și echipa de la distanță. Însă meciurile ar putea avea loc, de asemenea, în locații cu stadioane deja existente, care nu mai trebuiesc construite de la zero și cu infrastructură eficientă din punct de vedere energetic. Mai mult, FIFA ar putea lua în considerare chiar și o locație permanentă pentru Campionatul Mondial, în loc să aleagă noi destinații din patru în patru ani.
Dar astfel de propuneri, știm cu toții că este puțin probabil să fie puse vreodată în aplicare, în contextul în care un Campionat Mondial, pe lângă toate efectele negative care nu trebuie trecute cu vederea, generează totuși valuri de emoție pozitivă, un sentiment unic de unitate și un nivel aparte de entuziasm, lucruri care reunesc diverse grupuri de oameni, care în precedență erau segregate sau marginalizate. Așa că probabil primul pas în vederea reducerii amprentei de carbon a unui Campionat Mondial sau a oricărui alt eveniment de anvergura acestuia ar fi o mai bună înțelegere a actualei amprente și stabilirea unor obiective credibile și realizabile în vederea reducerii acesteia, mai degrabă decât promisiuni deșarte și exagerarea rezultatelor, chestiuni care inevitabil vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, în zona de greenwashing.
Iar dacă fotbalul și sportul în general, ar avea o abordare onestă privind emisiile reduse de dioxid de carbon, acest lucru ar putea influența în bine miliarde de oameni.