Ce este Inițiativa Belt & Road și cum influențează ea Orașele Viitorului

Conectivitatea interurbană este o inițiativă majoră cu potențialul de a schimba strategia de dezvoltare socio-economică la nivel mondial. În contextul mai larg al globalizării, proiectele de cooperare intra și interregională, cum ar fi Inițiativa Belt and Road (BRI), au șansa uriașă de a deveni acceleratori ai dezvoltării la nivel mondial.

Dar ce este mai exact BRI și care sunt provocările care ne așteaptă, având în vedere complexitatea climatului politic actual?

BRI a fost lansat de China, în strânsă colaborare cu Forumul Economic Mondial, ca o politică transcontinentală pe termen lung și un program de investiții, care viza dezvoltarea infrastructurii și accelerarea integrării economice a țărilor aflate pe traseul istoric al Drumului Mătăsii. De atunci, astăzi a devenit un model pentru comerțul și dezvoltarea interregională, conceput pe o bază sustenabilă, favorabilă incluziunii și rezilientă. Întrucât orașele sunt principalele locații ale dezvoltării moderne, conexiunile interurbane pot crea un ecosistem funcțional care să depășească limitele actuale ale oricărui oraș și să consolideze globalizarea. Un raport recent privind această inițiativă, publicat de Forumul Economic Mondial, a analizat fluxul de factori-cheie și nivelurile de conectivitate dintre orașele BRI, precum și ceea ce se poate face pentru a-l îmbunătăți.

Raportul a evaluat 22 de orașe BRI din Asia, Africa și Europa, pe baza coordonării politicilor, a conectivității infrastructurii, a comerțului liber, a integrării financiare, a legăturilor strânse dintre oameni și a conexiunii informaționale. Raportul a măsurat fluxul de factori-cheie, cum ar fi capitalul, bunurile și informațiile și a căutat soluții pentru îmbunătățirea conectivității interurbane. Printre recomandările-cheie care au urmat, în vederea creșterii interconectivității, se numără: valorificarea punctelor forte existente pentru a consolida conexiunile puternice; utilizarea proximităților geografice și a similitudinilor culturale pentru a dezvolta zone învecinate cu medii culturale similare; crearea de conexiuni prin transformarea digitală; consolidarea schimburilor între orașe pentru a crea parteneriate între acestea; și schimbul de metodologii pentru a îmbunătăți felul în care orașele se conectează între ele.

Orașele clasate în fruntea indicelui de conectivitate a orașelor din cadrul Belt and Road Cities Connectivity Index sunt; Singapore, Shanghai, Beijing, Bangkok și Seul. Dintre cele mai bune practici și inițiative-cheie din Singapore, câteva ies în evidență, ca de exemplu: o politică comercială și tarifară transfrontalieră avantajoasă, construirea unor parteneriate comerciale puternice, adoptarea unor politici deschise cu privire la capitalul străin, asigurarea unui sistem educațional care combină o perspectivă globală cu cultura Asiei de Est și instituirea unei strategii digitale orientate spre viitor.

Obiectivul actual este ca mai multe orașe să fie incluse în cadrul BRI pentru a acoperi mai multe regiuni geografice, stabilind în același timp un echilibru între orașele de uscat și cele de coastă. Acest lucru va contribui la combinarea resurselor și a punctelor forte ale tuturor părților implicate, pentru a trage învățăminte și a crea o platformă care să permită schimbul de date, metodologii și servicii.

Care sunt provocările care stau în calea conectivității?

Majoritatea orașelor se confruntă cu provocări diferite în ceea ce privește transpunerea în realitate a acestei interconectări, fapt care constituie un obstacol în calea dezvoltării lor economice. Până în prezent, de exemplu, nu există niciun cadru general care să evalueze conectivitatea orașelor globale într-o manieră multidimensională, ceea ce încetinește orice progres potențial în domeniu.

O altă provocare majoră și evidentă constă în aspectul politic al unei astfel de inițiative. Puterile occidentale ar putea fi reticente față de un proiect puternic promovat de China, care oferă acestei țări o poziție de putere și influență tot mai mare într-un moment în care multe dintre practicile sale față de propria populație sunt serios puse sub semnul întrebării în afara granițelor țării - în special tratamentul aplicat etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang, precum și disidenților politici și celor care critică guvernul chinez.

Această situație este, desigur, exacerbată și mai mult de războiul în curs de desfășurare din Ucraina și de poziția Occidentului față de Rusia, cu sancțiuni, tensiuni reînnoite și criza energetică în continuă creștere, toate acestea jucând roluri majore, a căror rezolvare va necesita, cel mai probabil, mult timp, și având în calea cooperării globale bariere internaționale cum nu am mai întâlnit de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Acest scenariu suplimentar poate face ca o inițiativă precum BRI să pară o luptă pentru suveranitatea globală, în loc să fie considerată o forță motrice comună benefică într-o lume cu adevărat globală și pe deplin cooperantă - ceea ce ar trebui să fie, în cele din urmă, scopul proiectului.

Așadar, având în vedere barierele socio-economice, culturale și politice cu care trebuie să ne confruntăm, la fel ca și războiul în desfășurare, găsirea unor soluții diplomatice optime pentru acest proiect complex și complicat este singura modalitate de a-l face să funcționeze, în cele din urmă, la scară globală - iar acest lucru va necesita abilități serioase din partea tuturor factorilor implicați.

Între timp, însă, nimic nu împiedică autoritățile la nivel local și regional să încurajeze astfel de inițiative pentru a stimula creșterea colectivă și colaborarea între orașe, ceea ce, în cele din urmă, poate crea premisele unei inițiative globale, mai ample. În acest sens, raportul oferă niște lecții-cheie pe care le recomand ca temă de reflecție.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Orașe, Industrii și Pactul Ecologic European

Next
Next

Atenuarea impactului urbanizării cu ajutorul orașelor inteligente