A repara sau a schimba cu ceva nou: iată-ntrebarea
Conform unei legende antice Arhimede ar fi afirmat că e capabil să miște planeta dacă i se oferă un punct fix și o pârghie. Conform unei legende urbane, orice român era la un moment dat capabil să repare absolut orice cu un ciocan și o bucata de sârmă. Prin urmare, deși habar nu aveam, în timp ce SUA și Europa de Vest încercau să-și ducă traiul într-o economie capitalistă, noi ne descurcam în economia circulară înainte ca aceasta să fie inventată. Apoi, încet-încet am început să schimbăm și noi lucruri nu pentru că nu mai funcționau, ci pentru că nu mai erau la modă sau pentru că apăruseră într-o variantă „mai pe altă culoare”.
Dar, uite că istoria se repetă, dacă e să pescuim în lacul cu clișee și momentan există o mișcare legislativă în creștere care militează pentru „dreptul la reparații”, urmărind să faciliteze și să ieftinească repararea produselor de către consumatori, impunându-le producătorilor să pună la dispoziție informații despre reparații, să furnizeze instrumente de diagnosticare și piese de schimb. Sub diferite forme, legi sau propuneri de legi privind dreptul la reparare au fost luate în considerare, discutate și adoptate peste tot în lume.
În acest context, Comisia Europeană a adoptat o propunere privind normele comune de promovare a reparării bunurilor, care le vor permite consumatorilor să facă economii și vor sprijini obiectivele Pactului verde european prin reducerea cantității de deșeuri electronice despre care am mai discutat și care ajung la 35 de milioane de tone, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE în fiecare an, asta în timp ce înlocuirea produselor în locul reparării lor îi costă pe consumatori aproape €12 miliarde pe an.
Propunerea Comisiei vrea să garanteze consumatorilor dreptul la opțiuni mai simple și mai ieftine de reparare a produselor. Dacă înainte de expirarea garanției, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepția cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului, după expirarea garanției, consumatorii vor avea la dispoziție un nou set de drepturi și instrumente pentru ca repararea să devină o opțiune ușoară și accesibilă. Iată câteva dintre acestea:
dreptul de a cere producătorilor, conform legislației UE, repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic. Astfel, consumatorii vor avea la cine să apeleze ca să își repare produsele, iar producătorii vor fi încurajați să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile;
obligația producătorilor de a informa consumatorii cu privire la produsele pe care sunt obligați să le repare ei înșiși;
o platformă online care să pună în legătură consumatorii și reparatorii cu vânzătorii de bunuri recondiționate din zona în care locuiesc;
un formular european privind condițiile și prețul reparațiilor, pe care consumatorii îl vor putea solicita oricărui reparator, pentru a facilita compararea ofertelor de reparații;
va fi elaborat un standard european de calitate pentru serviciile de reparații, astfel încât consumatorii să îi identifice pe reparatorii care asigură o calitate mai bună.
Conform unui studiu științific recent, deși beneficiile adoptării „dreptului la reparații” pentru consumatori sunt evidente, nu știm cum vor reacționa producătorii. Întrucât reacția acestora depinde în mod esențial de cât de mult costă fabricarea unui produs, noile prevederi pot determina producătorii să reducă prețurile noilor produse și să inunde piața, iar acest lucru ar reduce atractivitatea reparațiilor, întrucât consumatorii ar prefera să cumpere un produs nou la un preț scăzut decât să repare un produs uzat. Prin urmare, și impactul asupra mediului ar crește.
Între timp, pentru cei cu mâini dibace, au apărut pe internet platforme unde pot accesa informații privind aproape orice tip de aparat care poate fi reparat, se pot cumpăra piese de schimb sau instrumente de lucru și se pot purta discuții cu alți oameni care își repară singuri bunurile defecte. Ție-ți place să repari sau mergi, mai degrabă, pe mâna obiectelor noi, garanția acestora oferindu-ți mai multă liniște?