Vocea ta - detector de sănătate

A venit toamna, vorba cântecului. Se apropie sezonul răcelilor, virozelor și gripelor. Dar pe lângă veștile mai puțin bune, avem și motive de bucurie. 

Dacă până nu demult pentru rezultatul unui test PCR, care este cel mai precis mod de a confirma dacă o persoană are COVID-19, trebuia să aștepți pentru rezultate între 24 și 48 de ore, acum există o aplicație care poate detecta virusul în vocea oamenilor într-un minut. Asta întrucât infecția cu COVID-19 afectează de obicei căile respiratorii superioare și corzile vocale, ceea ce duce la modificări ale vocii unei persoane. 

Este vorba despre o aplicație care poate fi descărcată pe smartphone și care detectează coronavirusul în vocea utilizatorului folosind inteligența artificială. Tehnologia ar putea fi folosită pentru a depista rapid persoanele înainte de evenimente colective, cum ar fi concertele sau meciurile sportive importante, sau în țările sărace care nu-și pot permite alte tipuri de teste.

Cum funcționează? Aplicația trebuie instalată pe telefonul mobil al utilizatorului, care trebuie să ofere câteva informații de bază despre istoricul medical, dacă este fumător etc. Apoi i se cere să înregistreze câteva sunete respiratorii: respirație profundă pe gură, tuse și citirea unei propoziții scurte.

În cifre, acuratețea generală a aplicației a fost de 89%, capacitatea sa de a detecta corect cazurile pozitive a fost de 89%, iar capacitatea sa de a identifica corect cazurile negative a fost de 83%.

Acesta este, de asemenea, un beneficiu semnificativ pentru medici, deoarece un astfel de sistem reduce dependența pacienților de asistența medicală primară. În plus, cazurile mai bine gestionate ar putea preveni spitalizarea și ar ușura povara care apasă asupra sistemului de sănătate. 

Aplicația nu este încă disponibilă pentru publicul larg deoarece trebuie efectuate mai multe cercetări pe mai mulți subiecți înainte ca ea să apară pe telefoanele noastre. Cu toate acestea, mă bucură faptul că inițiativa nu este singura de acest fel. Alte vești bune vin din emisfera sudică, unde, la fel, folosind inteligența artificială, ResApp pe baza tusei pacienților stabilește un diagnostic. 

Validată ca fiind precisă în proporție de peste 85%, soluția digitală dezvoltată în Australia este una rapidă, ieftină și permite diagnosticarea rapidă și la distanță a bolilor respiratorii. Dovada că aplicația are potențial? O știre recentă spune că ResApp este pe cale să fie achiziționată de către Pfizer la prețul de 180 de milioane de dolari.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Ultima modă? Să fim sustenabili!

Next
Next

Accentul pe reciclare: Rețeaua de reutilizare a mobilei din Sunderland