UE bagă mâna în buzunarul României

În presa românească, apar din ce în ce mai multe titluri bombastice împotriva UE. Materialele sunt copiate în întregime și repostate pe alte site-uri, creându-se astfel un tăvălug al dezinformării cetățenilor care nu au răbdare să verifice veridicitatea informației, confruntând mai multe surse. Iar când mai multe surse îți spun, la virgulă, aceeași informație, începi să o crezi, deși ai acces la internet, informațiile sunt accesibile pe site-urile Parlamentului, Comisiei sau Consiliului European, mare parte dintre ele chiar în limbă română. 

Nu vreau să intru în detalii, cu toate acestea, nu mă pot abține. „Decizia UE care te poate lăsa fără televizor” este un titlu care face ca UE să pară un hoț care îți intră în casă pentru a-ți fura televizorul în timp ce te uiți la meci sau la telenovela preferată și se referă, de fapt, la interzicerea comercializării unor televizoare cu consum exagerat de mare de energie. Alt titlu „România, obligată de U.E. să reducă consumul de carne” te face să crezi că toate țările din UE stau la grătar, în timp ce noi, bieții români sub vremi, avem soarta pecetluită între varză și cartofi. Articolul în cauză pornește de la niște considerente generale privind emisiile de carbon și amestecă într-o ciorbă informațională: sugestii din partea Asociației Greenpeace, o decizie a unui oraș olandez de a interzice reclamele la produsele pe bază de carne, o petiție online din Scoția și declarațiile scoase din context ale unor foști demnitari, adesea fără a le publica numele, deci făcând din verificarea afirmațiilor acestora o misiune imposibilă. Și asta deoarece singura intenție a acestor propagandiști din presă este de a defăima UE, nu de a informa cititorii în mod corect. 

Intenția mea inițială nu a fost aceea de a porni o discuție privind informațiile false sau nivelul presei din România, ci să denunț lipsa de profesionalism și reaua intenție a unor personaje care trec cu nepăsare pe lângă știrile reale și documentate privind raportul dintre România și UE. În câte publicații ai citit ceva despre cum „Comisia aprobă o schemă de ajutoare în cuantum de €259 de milioane notificată de România în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență”? Pentru că despre asta am vrut să scriu de la bun început, iar titlul complet, deși nu cel mai corect, al articolului ar fi: „UE bagă mâna în buzunarul României și îi lasă acolo aproape €260 milioane”. Dar e mai ușor să scoți informația din context și să o prezinți flamboaiant.

Revenind la tema noastră adevărată, normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine dezvoltarea economică și ocuparea forței de muncă, iar Orientările Comisiei privind ajutoarele de stat regionale stabilesc normele prin care statele membre acordă ajutoare de stat întreprinderilor pentru a sprijini investițiile în regiunile mai puțin avantajate ale Europei.

Schema de ajutoare, care se va aplica până la 31 decembrie 2024, urmărește, pe de-o parte dezvoltarea regională prin orientarea ajutoarelor către sectoare în care cererea este în creștere și care vor crea noi locuri de muncă ce necesită personal calificat, iar pe de altă parte, își propune să promoveze tranziția verde a României și a UE. Granturile se vor acorda directe întreprinderilor care desfășoară activități în domeniul producției, asamblării și reciclării bateriilor și a celulelor și panourilor fotovoltaice, situate în zonele eligibile pentru ajutoare regionale din România.

Sunt de aceeași părere cu vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager, care a afirmat recent că „măsura aprobată astăzi va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii, contribuind în același timp la accelerarea tranziției verzi.” Tu ce zici despre această știre? Ce impact concret crezi că va avea în economie? Dar despre știrile mincinoase pe care le-am trecut în revistă mai devreme?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Bucuroși de oaspeții de la UE

Next
Next

Menținerea standardelor etice în guvernarea locală: Cheia încrederii și dezvoltării sustenabile